Mii de militari americani au lansat ieri primul exerciţiu NATO efectuat în Europa de Est după instalarea în funcţie a preşedintelui Donald Trump, iniţiativa semnalând intenţia noii Administraţii de la Washington de menţinere a angajamentelor în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

 

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, comandantul forţelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, şi adjunctul acestuia, generalul Timothy Ray, au participat la ceremonia de lansare a exerciţiilor militare, în poligonul Żagań, situat în vestul Poloniei. Este vorba de primul exerciţiu militar NATO efectuat în Europa de Est după începerea mandatului preşedintelui Donald Trump, situaţie care semnalează că Washingtonul intenţionează să menţină angajamentele faţă de ţările est-europene.

"Întreaga putere a armatei americane se află în spatele acestor santinele ale libertăţii", a declarat generalul Tim Ray, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Prezenţa a 3.500 de militari americani în Polonia, cărora li se vor adăuga alţi 1.600 în februarie, este parte a suplimentării efectivelor în Europa de Est.

Statele Unite au început pe 6 ianuarie consolidarea capacităţilor militare în Europa de Est, primele echipamente fiind transferate în Germania, de unde au fost trimise spre România, Polonia şi ţările baltice. Administraţia Barack Obama a anunţat în octombrie 2016 trimiterea unei brigăzi militare în estul Europei, în cadrul Operaţiunii "Determinare Atlantică".

Statele Unite vor accelera acţiunile de suplimentare a trupelor în România, a anunţat în decembrie 2016 generalul Ben Hodges, comandantul Forţelor terestre americane în Europa. Transferul echipamentelor va fi tratat ca un test despre "cât de rapid efectivele pot fi mutate din port în teren. Sunt încrezător în acest semnal foarte puternic, mesajul că Statele Unite, alături de restul aliaţilor din NATO, sunt angajate în sensul acţiunilor de disuasiune", explica Ben Hodges.

Alianţa Nord-Atlantică a decis, în iulie 2016, consolidarea prezenţei militare în Europa de Est, prin desfăşurarea a mii de militari în România, Polonia şi în ţările baltice. Cel puţin şapte state NATO vor contribui cu trupe şi echipamente la efectivele Alianţei Nord-Atlantice din România, în timp ce militari români vor fi trimişi în Polonia. "Am discutat despre progresele în demersul de consolidare a prezenţei NATO în regiunea Mării Negre, în cadrul unei brigăzi multinaţionale terestre comandată de România. De asemenea, lucrăm la măsuri de tip aerian şi maritim. Sunt bucuros să confirm că numeroase naţiuni au exprimat voinţa de a contribui la prezenţa în regiunea Mării Negre, la nivel terestru, maritim şi aerian. Este vorba de Canada, Germania, Olanda, Polonia, Turcia şi Statele Unite. Alţi aliaţi analizează modalităţi de a contribui", a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.