Barack Obama a ajuns vineri în Hiroshima, fiind primul preşedinte american care vizitează oraşul japonez în timpul mandatului său, după bombardamentele nucleare din 1945 în care au murit 140.000 de persoane.

 

Obama a ajuns la baza americană din Iwakuni din apropiere, după ce a părăsit summitul G7. El a declarat că vizita sa în Hiroshima este "o mărturie despre cum şi cele mai dureroase fracturi pot fi reunite", dar a precizat că nu intenţionează să-şi prezinte scuzele în faţa poporului japonez pentru bombardamentele efectuate de americani în 1945. Cel puţin 140.000 de persoane au murit în atacul nuclear de la Hiroshima de pe 6 august 1945 când a fost lansată prima bombă nucleară din lume. O a doua bombă nucleară a fost lansată două zile mai târziu în Nagasaki, ucigând încă 74.000 de persoane. Obama a declarat personalului militar de la baza Marinei americane din Iwakuni, situată la circa 40 de kilometri de Hiroshima, că evenimentul de vineri este "o oportunitate de a aduce omagii în memoria tuturor celor care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial".

"Este o şansă de a ne reafirma angajamentul de a păstra pacea şi siguranţa în lume, unde armele nucleare nu vor mai fi în curând necesare", a completat liderul american. El a mers la memorialul victimelor atacului nuclear din Hiroshima şi s-a întâlnit cu supravieţori, vizita sa stârnind reacţii diverse printre locuitorii japonezi. "Moartea a căzut din cer, iar lumea s-a schimbat", a declarat Obama în discursul de la Hiroshima, amintind că atacul atomic din 1945 a arătat că "omenirea are mijloacele de a se distruge". "Amintirile de la Hiroshima nu trebuie să dispară. Ne alimentează imaginaţia morală şi ne permit să ne schimbăm", a afirmat Barack Obama. "Trebuie să avem curajul de a ieşi din logica fricii şi a avea o lume fără arme nucleare", a adăugat Obama. Preşedintele SUA s-a întâlnit cu doi supravieţuitori ai atacului de la Hiroshima, îmbrăţişându-l pe unul dintre ei, Shigeaki Mori, în vârstă de 79 de ani.