Construirea zidului de la frontiera dintre SUA și Mexic, propus de președintele american Donald Trump, ar urma să coste până la 21,6 miliarde și ar fi nevoie de trei ani și jumătate pentru a fi finalizat, potrivit unui raport intern al Departamentului american pentru Securitate Internă.

Costul proiectului potrivit documentului intern este cu mult mai mare decât cifra de 12 miliarde de dolari menționată de Trump în timpul campaniei electorale, dar și decât cifrele avansate de președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, și liderul majorității din Senat, Mitch McConnell, care estimau costul proiectului la 15 miliarde de dolari.

Documentul ar urma să fie în curând prezentat secretarului pentru Securitate Internă, John Kelly, însă Administrația Trump nu este obligată să țină cont de recomandările din acest raport.

Potrivit planului inclus în document, proiectul ar urma să fie împărțit în trei faze de construire a unor garduri și ziduri pe o distanță de aproximativ 2.000 de kilometri și ar urma să fie finalizat până la sfârșitul anului 2020.

Un purtător de cuvânt al Departamentului american pentru Securitate Internă a declarat că "nu poate comenta sau confirma posibila existență a unor documente pre-decizie, supuse dezbaterii".

La rândul său, un purtător de cuvânt de la Casa Albă a declarat că ar fi "prematur" să comenteze pe marginea unui document care nu a fost în mod oficial prezentat președintelui.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat la finalul lunii ianuarie ordonanţa executivă care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul, relatează presa americană. Pe de altă parte, preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto, a transmis că statul mexican nu va plăti pentru acest zid, însă a precizat că este dispus să ajungă la un acord cu oficialii americani, pe această temă.

Lucrările pentru construirea zidului la frontiera Statelor Unite cu Mexicul vor începe în "câteva luni", iar costurile vor fi suportate în final de Guvernul mexican, afirma anterior preşedintele american, Donald Trump.