Referendumul din Turcia privind introducerea sistemului prezidenţial s-a desfăşurat în condiţii inechitabile şi nu s-a ridicat la nivelul standardelor Consiliului Europei, se afirmă într-un comunicat al misiunii de observatori din partea OSCE şi a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Observatorii şi-au exprimat temeri şi în legătură cu decizia autorităţii electorale turce de a permite numărarea buletinelor de vot neştampilate, informează site-ul Deutsche Welle. „Schimbările târzii ale procedurilor de numărare au eliminat o garanţie importantă”, a declarat europarlamentarul român Cezar Florin Preda, şeful delegaţiei APCE. „În general, referendumul nu s-a ridicat la nivelul standardelor Consiliului Europei. Cadrul legal a fost inadecvat pentru desfăşurarea unui proces cu adevărat democratic”, a completat Preda. Luni, 17 aprilie, principala formațiune turcă de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP) a cerut anularea referendumului în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan își va extinde prerogativele, respectiva formațiune anunțând că intenționează să se adreseze inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), transmite agenția Reuters. Vicepreședintele CHP, Bulent Tezcan, a susținut că partidul său a primit din multe regiuni ale Turciei sesizări despre cazuri în care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numărate în secret. El a calificat de asemenea drept ilegală decizia Înaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie.

Referendumul din Turcia a trezit reacţii şi din partea câtorva state europene. Astfel, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, au declarat luni că Guvernul de la Berlin a notat rezultatele preliminare ale referendumului din Turcia şi respectă dreptul cetăţenilor turci de a decide în privinţa propriei constituţii, Merkel şi Gabriel au afirmat de asemenea că Guvernul german se aşteaptă ca Administraţia de la Ankara să aibă un dialog „respectuos” cu toate părţile societăţii turce şi ale spectrumului politic.