Autoritățile de la Ottawa avertizează asupra riscului declanşării unui război comerical cu Statele Unite, după ce Administrația Trump a impus taxe asupra importurilor de lemn de construcție din Canada, însă președintele Donald Trump a declarat că nu se teme de această posibilitate.

 

Departamentul pentru Comerț al Statelor Unite a anunțat că va introduce taxe între 3% și 24% asupra importurilor de lemn de construcție din Canada. Wilbur Ross, secretarul american al Comerțului, a declarat că decizia are rolul de a contracara subsidiile de care beneficiază de industria lemnului din Canada care dezavantajează producătorii americani. Statele Unite au importat, anul trecut, lemn în valoare de 5,7 miliarde de dolari din Canada. Ross a estimat că noua taxă ar putea aduce venituri de până la un miliard de dolari bugetului american. Jim Carr, ministrul canadian pentru Resurse naturale, a declarat că industria lemnului va avea de suferit și a promis că autoritățile canadiene vor lupta "împotriva acestei acțiuni comerciale nedrepte și nejustificate".

Marți, Donald Trump a încercat să minimizeze temerile în legătură cu efectele unui război comercial între cele două state, făcând referire la deficitul înregistrat de SUA în relațiile comerciale cu Canada. Întrebat de reporteri dacă se teme de un război comercial cu țara vecină, președintele Turmp a declarat că „nu, (Canada) are un surplus uriaș cu State Unite. Dacă au un surplus, nu am nicio temere”.

În pofida afirmațiilor lui Trump, relațiile comerciale între Canada și SUA sunt relativ echilibrate, SUA înregistrând un deficit de doar 15 miliarde de dolari în anul 2015, potrivit datelor furnizate de autoritățile americane. Valoarea totală a schimburilor comerciale între cele două țări vecine s-a ridicat la cifra de 575 de miliarde de dolari în anul 2015, Canada fiind al doilea cel mai important partener comercial al Statelor Unite.