Coreea de Nord a confirmat luni dimineața că a lansat "cu succes" o rachetă balistică cu rază intermediară de acțiune, a indicat agenția oficială KCNA, adăugând că această armă este de acum gata pentru a fi utilizată în operațiuni militare. China, principalul aliat al regimului nord-coreean, a condamnat testul militar.

 

Potrivit KCNA, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a supervizat tirul și "aprobă desfășurarea acestui sistem de armă". Racheta a fost un Pukguksong-2, într-o versiune terestră a acelora lansate de pe un submarin și care utilizează combustibil solid ce permite o aprindere imediată. "Datele tactice și tehnice sunt conforme cererilor Partidului, iar acest tip de rachetă trebuie să fie produs rapid la scară largă pentru a înzestra forța strategică a KPA" (armata populară coreeană), a adăugat Kim Jong-Un, cu referire la armata nord-coreeană, citat de KCNA.

Conform statului major inter-arme sud-coreean, racheta a fost lansată din Pukchang și a parcurs circa 500 de kilometri înainte de a cădea în marea Japoniei. La cererea SUA, Coreii de Sud și Japoniei, care au condamnat cu putere acest nou tir de rachetă nord-coreean, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni azi.

Autoritățile de la Beijing, principalul aliat al regimului stalinist, au condamnat testul balistic efectuat de forțele regimului nord-coreean, acțiune care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a declarat Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

"China se opune încălcări de către Coreea de Nord a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU prin lansarea de rachete, în contextul în care situația (din regiune) este complexă și ambiguă", a declarat oficialul.

Toate părțile implicate are trebui să evită acțiunile provocatore care ar putea conduce la escaladarea tensiunilor, a adăugat Hua Chunying, care a precizat că Beijingul este pregătit să ajute la normalizarea situației în Peninsula Coreea.

Acest nou tir survine la o săptămână de la lansarea de către Phenian a unei rachete cu rază intermediară, Hwasong-12, care a parcurs circa 700 de kilometri. Tirul de rachetă de duminică este al 11-lea de la începutul anului, după zeci de tiruri și două teste nucleare în 2016. Coreea de Nord își accelerează eforturile pentru a pune la punct o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) capabilă să transporte o ogivă nucleară pe continentul american. Președintele american, Donald Trump, a asigurat că acest lucru "nu se va produce".