Armata Statelor Unite a confirmat că o rachetă lansată de reţeaua Stat Islamic (SI) la câteva sute de metri de forţele americane care operau în Irak conţinea iperită (gaz muştar).

Racheta a căzut marţi într-o zonă nepopulată din apropiere de baza militară Qayyarah West, unde sute de forţe americane pregătesc un aerodrom înainte de ofensiva irakiană care vizează preluarea oraşului Mosul de sub ocuparea reţelei teroriste Stat Islamic, a spus un oficial din cadrul armatei, sub condiţia anonimatului. Nimeni nu a fost rănit în atac.

Generalul Joseph Dunford, şeful Statului Major General al SUA, a calificat drept rudimentară capacitatea grupului de a folosi arme chimice. Însă acest atac, a adăugat el, arată o "dezvoltare îngrijorătoare".

Generalul Dunford a spus Comisiei pentru Serviciile Armate din Senatul SUA că racheta conţinea un agent cu sulf şi iperită.

În cantităţi suficiente, iperita poate mutila sau provoca moartea afectând pielea, ochii şi căile respiratorii.

Organizaţia Stat Islamic a fost mult timp suspectată de fabricarea şi folosirea armelor chimice în Irak şi în Siria, unde controlează teritorii. Armata Statelor Unite a efectuat raiduri aeriene care au vizat în mod repetat depozitele de armament chimic ale Stat Islamic, iar experţii au avertizat că organizaţia teroristă ar putea folosi agenţi chimici în timpul ofensivei viitoare care urmăreşte preluarea oraşului Mosul.