Președintele american Donald Trump a reafirmat ieri că este pregătit „să rezolve problema” nord-coreeană fără ajutorul Chinei, în contextul în care un port-avion american se îndreaptă spre Peninsula Coreeană, stârnind furia Phenianului. Politica americană internaţională a devenit mai implicată în rezolvarea conflictelor după un bombardament în Siria care a surprins Rusia şi Iranul.

 

„Coreea de Nord caută probleme. Dacă China se va decide să ajute, ar fi formidabil. Dacă nu, vom rezolva problema fără ei! SUA”, a scris Trump pe contul său personal de Twitter, la câteva zile după un summit cu omologul său chinez Xi Jinping.

Președintele american pare de asemenea să condiționeze negocierile comerciale între primele două puteri economice mondiale de chestiunea nord-coreeană: „I-am explicat președintelui chinez că un acord comercial cu SUA ar fi mai bun pentru ei dacă ar rezolva problema nord-coreeană”.

Washingtonul a anunțat în week-end că portavionul USS Carl Vinson și navele sale de escortă se îndreaptă spre Peninsula Coreeană, deși inițial trebuiau să ajungă în Australia. Coreea de Nord a denunțat această desfășurare, spunând că este „lipsită de rațiune” și declarându-se pregătită de „război”, într-un moment în care tensiunile sunt tot mai mari în regiune.

Donald Trump l-a primit joi și vineri pe Xi Kinping la reședința sa privată din Florida pentru o primă întâlnire plasată sub semnul cordialității. Încă dinainte de acest summit, Trump a anunțat, într-un interviu la 2 aprilie pentru Financial Times, că este pregătit 'să rezolve' singur problema nord-coreeană în cazul în care China ar tergiversa prea mult timp chestiunea.

Pe „frontul” din Orientul Mijlociu noua abordare a SUA a declanşat reacţii. O întrevedere tripartită a șefilor diplomațiilor rusă, siriană și iraniană, Serghei Lavrov, Walid Mouallem și Mohammad Javad Zarif, este prevăzută pentru sfârșitul acestei săptămâni la Moscova. Potrivit unor surse diplomatice citate de agenții de presă ruse, Walid Mouallem și Mohammad Javad Zarif sunt așteptați vineri în capitala rusă. Secretarul de stat american Rex Tillerson era așteptat marți după-amiază la Moscova, pentru o întrevedere (azi) cu ministrul de externe rus.

Acest „balet diplomatic” la Moscova intervine la o săptămână după atacul chimic împotriva localității Khan Sheykun din nord-vestul Siriei, atac atribuit de Occident regimului de la Damasc și soldat cu 87 de morți (majoritatea copii şi femei). Ca represalii, armata americană a bombardat o bază aeriană siriană în noaptea de 6 spre 7 aprilie. Atacurile cu gaze toxice de luptă sunt interzise prin convenţii internaţionale şi sunt considerate crime de război. Rusia a garantat pentru Siria încă din 2013 că regimul Bashar Al-Assad nu mai deţine armament chimic.

În acest timp, preşedintele Vladimir Putin încearcă să devieze responsabilitatea Rusiei invocând un scenariu pus la cale de SUA. „Avem informații din mai multe surse care indică pregătirea unor astfel de provocări - nu le pot califica altfel - și în alte regiuni ale Siriei, inclusiv în suburbiile de la sud de Damasc”, a declarat Putin. „Se intenționează plasarea unor anumite substanțe și utilizarea lor să fie pusă pe seama autorităților siriene” a completat liderul de la Kremlin.