Rusia este pregătită să relanseze cooperarea cu Statele Unite, dar tentativele Washingtonului de a construi dialog cu Moscova de pe o "poziţie de forţă" vor fi "fără rezultat", avertizează Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării. De cealalt parte, oficialii NATO spun că desfăşurările de trupe au rol preventiv.

 

Serghei Şoigu a reacţionat astfel la declaraţiile secretarului Apărării din SUA, James Mattis. Acesta a afirmat că "Statele Unite sunt deschise oportunităţilor de restabilire a relaţiilor de cooperare cu Rusia", asigurându-se însă că "diplomaţii americani vor negocia de pe o poziţie de forţă".

"Încercările de a construi dialog cu Rusia dintr-o poziţie de forţă vor fi fără rezultat", a replicat Serghei Şoigu. "Aşteptăm o clarificare a poziţiei Pentagonului", a atras atenţia ministrul rus.

Alianţa Nord-Atlantică încearcă să atragă Rusia într-o confruntare militară, prin acţiuni "provocatoare", acuză preşedintele rus, Vladimir Putin, citat de agenţia Tass.

"Alianţa Nord-Atlantică a asumat misiunea oficială de a limita activităţile Rusiei. În acest scop, NATO a continuat să se extindă, iar acum pare să fi găsit un nou motiv serios pentru a justifica extinderea, astfel că s-a accelerat procesul mobilizării forţelor convenţionale şi strategice dincolo de frontierele statelor membre", a adăugat Vladimir Putin.

"Alianţa Nord-Atlantică ne provoacă în mod constant, cu scopul de a ne atrage într-o confruntare. Există încercări de ingerinţe în afacerile noastre interne în scopul destabilizării situaţiei sociale şi politice din Rusia", a atras atenţia liderul de la Kremlin. Vladimir Putin consideră că, la summitul NATO organizat în 2016 la Varşovia, "Rusia a fost declarată principala ameninţare la adresa securităţii Alianţei Nord-Atlantice pentru prima dată după 1989".

Obiectivul Alianței Nord-Atlantice este acela de a preveni izbucnirea unui conflict și nu de a provoca unul, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a vorbit și despre planurile de consolidare a prezenței Alianței Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre.

"Desfășurările de trupe NATO sunt rezonabile și au un caracter defensiv. Nu vom egala Rusia la numărul de militari, tancuri sau aeronave. Scopul nostru este de a preveni izbucnirea unui conflict, nu să-l provocăm", a declarat Stoltenberg cu ocazia reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO.

Oficialul NATO a mai declarat că o temă majoră a reuniunii a fost cea privitoare la prezența Alianței Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre.

"De asemenea, am primit informații actualizate cu privire la noile forțe de disuasiune din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Trupele au început să sosească. Ne așteptăm ca cele patru grupuri multinaționale să fie complet operaționale pâna în luna iunie", a mai spus Stoltenberg, care a adăugat că această desfășurare de forțe reprezintă "un mesaj clar pentru orice potențial agresor".