Mai multe personalități europene din lumea politică, mass-media și din alte domenii, precum și mai mulți scriitori au semnat o scrisoare-apel prin care îndeamnă liderii europeni să elaboreze o foaie de parcurs ambițioasă și concretă pentru reinventarea Uniunii Europene, în contextul crizei prin care trece blocul comunitar, printre semnatarii scrisorii numărându-se și fostul premier român Petre Roman.

 

"La fel ca în cazul Brexit-ului, victoria lui Donald Trump ne-a surprins. Cei mai mulți dintre noi eram convinși că abordarea rezonabilă a dezbaterii politice urma să prevaleze asupra discursului populist", se menționează la începutul scrisorii elaborate de "Mișcarea 9 Mai" și publicată ieri în ediția electronică a ziarului spaniol El Pais.

Documentul evidențiază că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale din SUA și Brexit-ul au în mare măsură aceleași cauze, și anume creșterea inegalităților, ierarhia socială nefuncțională, teama pierderii identității ca urmare a imigrație masive, uitarea temelor sociale, deficiențele sistemului educațional și cultural, neîncrederea față de elitele obsedate de interesele lor personale și instituțiile costisitoare și ineficiente.

În ambele cazuri, consecințele pentru europeni și pentru lumea întreagă sunt importante. Astfel, riscului dezintegrării UE provocat de Brexit se adaugă posibila îndepărtare progresivă a SUA de Europa și sfârșitul ordinii mondiale postbelice bazate pe multilateralism și pe leadership-ul voluntar al SUA.

Prin urmare, "dacă nu învățăm rapid lecțiile acestor evoluții, foarte probabil vom vedea o decădere a UE și marginalizarea intereselor și valorilor noastre", inclusiv a intereselor economice și comerciale dacă se va concretiza o anumită tentație protecționistă, avertizează mai departe cei 34 de semnatari inițiali ai documentului.

Printre ei se numără Guy Verhofstadt, fost premier belgian, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European (PE), Elmar Brok, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, mai mulți scriitori, ziariști și personalități politice și din alte domenii, iar printre foștii premieri se mai regăsesc spaniolul Felipe González și Petre Roman. Demersul primește în continuare adeziuni pe site-ul www.m9m.eu.

După ce s-a enunțat contextul actual, în scrisoare se subliniază că unitatea europeană este în aceste condiții indispensabilă și trebuie găsite rapid mijloace pentru a reconcilia interesele cetățenilor cu proiectul european, astfel încât UE să se reinventeze ca o Europă a viitorului ce va purta speranțele tuturor. Această Europă trebuie să se axeze pe interesele cetățenilor ei, nu pe cele ale elitelor, subliniază semnatarii, care apreciază că este nevoie de o dezvoltare a mecanismelor democrației participative, astfel încât cetățenii să ia parte efectiv la stabilirea priorităților proiectului european și să se pronunțe asupra drepturilor și libertăților.