Cel de-al doilea gard, ce va fi construit la frontiera sudică a Ungariei până la sfârșitul lunii mai, va împiedica pătrunderea mulțimilor de imigranți ce sosesc dinspre Turcia, a declarat vineri premierul ungar, Viktor Urban.

 

„Oamenii din Austria și Germania pot să doarmă liniștiți pentru că ungarii vor proteja frontierele externe ale Europei”, a afirmat Orban pentru postul de radio Kossuth. Premierul ungar a recționat în fața suspendării parțiale a acordului imigrației dintre Turcia și Uniunea Europeană. El a subliniat faptul că anterior a susținut că UE trebuie să ajungă la un acord cu Turcia, adăugând că în același timp că „punerea securității noaste exclusiv în mâinile lor nu a reprezentat o politică inteligentă”. „Să punem securitatea noastră în mâinile Turciei, în timp ce noi îi supărăm, atacăm și criticăm este și mai puțin inteligent”, a adăugat acesta. Orban a afirmat că acesta a fost motivul pentru care a solicitat construirea gardurilor cu „forță totală”, în același timp în care acordul cu Turcia era în aplicare. Potrivit unei decizii luate marți de CEDO, Ungaria a deţinut în mod ilegal doi imigranţi extracomunitari într-o zonă de tranzit situată la frontiera cu Serbia, decizia riscând să afecteze planul Guvernului Viktor Orban de a deţine zeci de mii de solicitanţi de azil. Comentând asupra acestei decizii, Orban a afirmat că : „Ungaria a fost dată în judecată de o organizație internațională finanțată parțial de George Soros, care a sfârșit în cele din urmă prin a câștiga procesul, cu alte cuvinte, tribunalul a pedepsit un stat ce se supune legilor”.

El a adăugat că: „Uniunea Europeană ar trebui să-și mențină scopul de a păstra imigranții în afara continentului și de a-i separa de adevărații refugiați din afara frontierelor europene”.