Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Lazăr Iordache, a fost arestat preventiv pentru dare de mită şi cumpărare de influenţă, decizia fiind luată de Tribunalul Bucureşti.

 

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Lazăr Iordache, că i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Ministerului Sănătății un procentaj de 5% din sumele alocate de minister pentru două spitale, iar în 28 aprilie 2016 i-a şi dat 126.000 lei.

Banii au fost remişi pentru pentru ca persoana respectivă să își exercite influența asupra unor responsabili din minister, astfel încât să fie semnate alocările bugetare.

„Sumele de bani promise și remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei stații de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

„Persoana cu funcţie de conducere” din cadrul Ministerului Sănătăţii, căreia vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului i-a promis, potrivit DNA, un procent de 5% din banii daţi de minister către două spitale este denunţător în cauză, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

În actul întocmit de procurori se arată că vicepreședintele Lazăr Iordache își exprima temerea că DNA l-a filmat în momentul remiterii plicului cu bani, în cadrul întâlnirilor în scopul intervențiilor pentru alocările bugetare către cele două spitale.

„Cu această ocazie, Iordache Lazăr își exprimă temerile ca DNA să îl fi filmat în momentul remiterii plicului cu bani («Bă, ne-o fi filmat că am dat plicul?»). Inculpatul se interesează dacă s-a emis ordinul cu alocările bugetare către cele două spitale, martorul răspunzându-i că, având în vedere că nu a fost numit un nou ministru al Sănătății ca urmare a demiterii fostului ministru (...), nu are cine să semneze ordinul. Inculpatul îl asigură pe martor că persoanele cu care lucrează sunt de încredere și îi promite că și în viitor vor colabora la fel. Totodată, inculpatul i-a solicitat (...) să-și exercite influența pe lângă un funcționar din cadrul MS, pe nume (...), jurist, să îl ajute cu un proiect de separare a compartimentului în care își desfășoară activitatea din cadrul ANMDM, pentru a avea o autonomie mai mare”, se arată în referat.

„În 27 aprilie, între (...) și Lazăr Iordache a avut loc o întâlnire în incinta clădirii Ministerului Sănătății. Cu această ocazie cei doi au stabilit să se întâlnească în ziua următoare, context în care Iordache îl întreabă pe (...), în șoaptă, dacă vine și cu banii («vin și cu banii?... vin și cu banii?»). Apoi îi explica pe scurt de unde provin banii, respectiv dintr-un proiect de la Săpoca (Spitalul Săpoca-n.r.). În același timp, inculpatul își exprima temerile de a nu fi prinși. (...) În 28 aprilie, (...) și Iordache s-au întâlnit în incinta unui restaurant situat în cadrul Complexului (...) din Municipiul București. În cadrul acestei întâlniri Iordache i-a remis lui (...) suma de 126.000 lei. Cu ocazia discuțiilor purtate Lazăr Iordache îi dă asigurări că nu vor fi probleme și-i oferă explicații în legătură cu procentul sumei de bani remise”, se spune în referatul DNA.

În același context, Iordache a solicitat sprijinul în vederea acordării de bani din bugetul MS în favoarea unor unități medicale, urmând ca el să remită același procent.

„L-a asigurat totodată în cadrul discuțiilor purtate că banii pe care i-a remis și pe care-i va remite în viitor provin de la persoane serioase și de încredere ale acestuia, persoane care sunt reprezentanți ai unor societăți comerciale cunoscute de către el. (...) Plicul primit de (...) de la inculpat cu această ocazie a fost predat, imediat după întâlnire, organelor de urmărire penală. Verificând conținutul acestuia, s-a constatat că plicul conține suma de 126.000 de lei (...). În 29 aprilie, între (...) și Iordache are loc o nouă întâlnire în sediul Ministerului Sănătății, la care (...) îi atrage atenția inculpatului că suma primită a fost cu 1.000 de lei mai mare decât cea calculată de Iordache. Inculpatul răspunde că nu el a pus banii în plic, primindu-l la rândul său astfel”, se precizează în referat.

Decizia Tribunalului de arestare preventivă nu este definitivă și poate fi contestată.