Decizie neaşteptată a Curţii de Apel Oradea şi în totală contradicţie cu soluţia dată de Tribunalul Bihor în cazul fostei secretare a Consiliului Local Sânmartin, Livia Bara. Instanţa a achita-o de toate acuzaţiile, după ce primise o condamnare de patru ani şi zece luni de închisoare cu executare.

 

Soluţia pe scurt, aşa cum apare pe portalul Curţii de Apel: „În baza art. 421 pct. (2) lit. a) Cod de procedură penală cu aplicarea dispoziţiilor art. 418 Cod de procedură penală admite apelul declarat de inculpata Bara Eugenia  Livia împotriva sentinţei penale nr. 9 din 23 ianuarie 2015 pronunţate de Tribunalul Bihor în dosarul nr. 22962/271/2013. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală atacată şi rejudecând: În baza art.5 Cod penal cu aplicarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 265/06.05.2014 constată că legea penală mai favorabilă pentru inculpata Bara Eugenia Livia este noul Cod penal şi Legea nr. 78/2000 în forma în vigoare după 01 februarie 2014. În baza art. 396 alin. (1), (5) Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I Cod procedură penală achită pe inculpata Bara Eugenia Livia pentru acuzaţia de comitere a infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată prevăzute de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal şi art. 5 Cod penal faţă de lipsa tipicităţii obiective a faptelor reţinute în forma unităţii legale.”

De asemenea, a fost ridicat sechestrul asigurator aplicat pe bunurile fostei secretare. Decizia este definitivă.

Fosta secretară a Consilului Local Sînmartin a fost condamnată la patru ani şi zece luni de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi de către Tribunalul Bihor. Totodată, completul de judecată a decis că ea trebuie să achite CL Sînmartin daune materiale de peste 40.000 de euro.

Procurorii Serviciul Teritorial Oradea al DNA au dispus trimiterea în judecată a notarei Livia Bara, fosta secretară a CL Sînmartin, acuzată că a prejudiciat bugetul comunei cu peste 400.000 euro cedând terenuri scumpe din proprietatea localităţii, în schimbul unor suprafeţe fără valoare ale unor rude şi consilieri locali.