Motor! Acțiune! Ieri s-a dat startul celei de-a 70-a ediții a Festivalului de la Cannes, care și-a deschis porțile sub un dispozitiv înalt de securitate pentru acest an jubiliar care va beneficia de prezența a nenumărate în vedete precum Nicole Kidman, Clint Eastwood, Isabelle Huppert sau David Lynch.

 

„Nu am avut niciodată atâtea vedete internaționale”, mai ales pentru seara aniversară din 23 mai, care va fi punctul culminant al celei de-al 70-a ediții, a declarat președintele festivalului de la Cannes, Pierre Lescure. Marțea viitoare a fost anunțată o mare gală ce va reuni personalități care au marcat istoria festivalului, printre care și mulți laureați ai trofeului Palme d' Or. Numele lor sunt deocamdată ținute în secret însă delegatul general, Thierry Frémaux, promite că urcarea celebrelor scări va fi grandioasă cu acest prilej. Va fi o mare sărbătoare, deși amenințarea teroristă este la nivel înalt în Franța, iar dispozitivul de securitate rămâne considerabil la zece luni după atentatul de la Nisa soldat cu moartea a 86 de persoane. „Obiectivul nostru este de a fi cât mai puțin deranjanți pentru ca sărbătoarea să fie sărbătoare”, a declarat șeful poliției locale, în pofida prezenței considerabile a forțelor de poliție și instalarea de jardiniere din beton pentru a preveni orice atac cu camioane. Francezul Arnaud Desplechin, un obișnuit al Croazetei, a avut onoarea să inaugureze noua ediție a festivalului cu filmul său „Les fantomes d'Ismaël”, despre un triunghi amoros care le reunește pentru prima dată pe marele ecran pe actrițele Marion Cotillard și Charlotte Gainsbourg, alături de Mathieu Amalric. Starurile franceze au fost primele care au pășit pe covorul roșu în seara de debut, în care vedeta italiană Monica Belluci a făcut oficiul de maestru de ceremonii. Actrița italiană a mai jucat acest rol în 2003.

În total, 19 filme vor aspira la trofeul Palme d'Or, care va fi decernat la 28 mai și care, pentru această ediție aniversară, a fost încrustat cu o constelație de diamante. Printre acestea se numără cel mai recent film al lui Michael Haneke („Happy end”), care ar putea intra în istorie dacă va câștiga pentru a treia oară Palme d'Or, patru filme americane, printre care „Good Time” al fraților Safdie, și o revenire a realizatoarei Sofia Coppola cu noul său lungmetraj „The Beguiled”. Franța este reprezentată de patru filme aflate în competiție: „L'amant double” de François Ozon, „Rodin” de Jacques Doillon, „120 battements par minute” de Robin Campillo, și „Le redoutable” de Michel Hazanavicius.

Măsurile de securitate din acest an de la Cannes sunt fără precedent, ceea ce nu este o surpriză având în vedere atacurile recente din Franţa, inclusiv cel de vara trecută de la Nisa, când un bărbat a intrat cu un camion în mulţimea care sărbătorea Ziua Bastiliei. Un zid de 400 de bariere de ciment deghizate în chip de ghivece gigantice cu flori au fost instalate pentru a opri atacuri similare cu vehicule în timpul festivalului. Poliţiştii au instalat peste 160 de metri de lanţuri în spirală cu spini de metal capabile să oprească orice atac cu camioane, iar efective speciale din poliţie vor fi prezente. 550 de camere de securitate, adica una la 140 de locuitori, au fost montate.