Doi astronauți, francezul Thomas Pesquet și americanul Shane Kimbrough, au ieșit în spațiu vineri pentru a efectua lucrări în exteriorul Stației Spațiale Internaționale (ISS), o nouă etapă al cărei obiectiv este primirea de zboruri comerciale.

 

Cu peste 30 de minute în avans, cei doi bărbați au ieșit din sasul de decompresie al avanpostului orbital la ora 11.24 GMT pentru lucrări în exteriorul ISS care ar urma să dureze aproximativ șase ore și jumătate. Este ultima dintr-o serie de ieșiri orbitale care vizează amenajarea unui al doilea port de andocare, care va fi utilizat de viitoarele nave comerciale cu oameni la bord, la construirea cărora lucrează în prezent SpaceX și Boeing.

Aceste nave urmează să înceapă să transporte astronauți spre ISS începând din 2018. În prezent, numai capsula rusă Soyuz efectuează transportul astronauților pe orbită, cu un cost de circa 81 de milioane de dolari.

„Doi astronauți au început ieșirea orbitală astăzi la ora 07.24 (ora de pe coasta de est americană) pentru a pregăti stația pentru nave comerciale”, potrivit unei postări pe Twitter a ISS de vineri dimineață. Dacă „astronauții își termină sarcinile astăzi, ei vor putea pregăti terenul” pentru viitoarele ieșiri, a adăugat ISS.

NASA preconizează încă două ieșiri orbitale, la 30 martie și 6 aprilie, pentru a duce la capăt aceste lucrări de întreținere și instalare.

Thomas Pesquet, de 39 de ani, astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), care se află pe ISS de la 20 noiembrie 2016, a efectuat prima sa ieșire în spațiu la 13 ianuarie 2017, tot cu Shane Kimbrough, 49 de ani, comandantului echipajului de pe ISS, compus din șase membri. Vizibil deconectat, astronautul a postat pe Twitter, cu câteva ore înainte de ieșire, o fotografie cu Insula Friday, aflată între Tasmania și Australia continentală, văzută din spațiu. O astfel de operațiune, a explicat el în ziua precedentă, necesită „săptămâni de pregătire”.

Cei doi astronauți au făcut pregătiri vineri pentru deplasarea unui adaptor presurizat. Pentru a face acest lucru, ei au debranșat cablurile electrice de adaptor, care va putea fi apoi deplasat robotic duminică de la modulul Tranquility până la modulul Harmony.

De asemenea, ei au verificat funcționalitatea robotului canadian Dextre, manipulat de la distanță, care are o înălțime de 3,7 metri. Nu în ultimul rând, astronauții au inspectat un sistem de răcire suspect că produce o mică scurgere de amoniac și să înlocuit camerele din secția japoneză a ISS. Această ieșire este cea de a 197-a consacrată asamblării și întreținerii ISS, al cărui prim modul a fost plasat pe orbită în 1998.