Primul lungmetraj independent desprins din franciza "Războiul stelelor", "Rogue One: O poveste Star Wars/ Rogue One: A Star Wars Story", a fost "vedeta" box-office-ului românesc de weekend, cu încasări de 1.902.369 de lei.

"Rogue One: O poveste Star Wars" e primul dintr-o serie de filme de sine stătătoare care sunt dezvoltate pentru a complementa noile producţii din celebra saga creată de George Lucas, permiţându-le, de asemenea, producătorilor să exploreze acest univers şi să experimenteze diferite stiluri şi moduri de a spune poveşti, se arată într-un comunicat de presă. Filmul urmărește luptătorii Rezistenței, care se îmbarcă în misiunea de a fura planurile pentru Steaua Morții a Imperiului. Aceste evenimente se leagă cu primele scene din "Războiul stelelor - Episodul IV: O nouă speranță", când Prințesa Leia este văzută că ascunde planurile în R2-D2 , înainte de a fi capturată de Imperiul Galactic. Darth Vader se întoarce pe marile ecrane în "Rogue One: A Star Wars Story". Filmul explorează modul în care a ajuns Rebeliunea să dețină informații ce dezvăluie slăbiciunea fatală a super-armei Imperiului. Este vorba despre un jaf care are loc pe un câmp de luptă, pe care fanii Star Wars și l-au imaginat timp de aproape 40 de ani, fiind descris în intro-ul filmului din 1977, "Războiul stelelor - Episodul IV: O nouă speranță", care oferă doar câteva detalii pe tot parcursul său. Regizorul noului film, Gareth Edwards, care a regizat în 2014 "Godzilla", va oferi fanilor piese lipsă din puzzle, care vor da sens întregii povești - dezvăluind personaje care nu au mai apărut niciodată în seria de filme epic științifico-fantastice, dar și readucând în peisaj câteva dintre personajele clasice.

Un scurt sumar

La ce ne putem aștepta de la noul film Star Wars: Un nou armament al Imperiului este folosit împotriva Rebeliunii. Noi informații despre Jyn Erso, interpretată de Felicity Jones, cunoscută pentru rolul din "The Theory of Everything/ Teoria întregului", proscrisa care a intrat în conflict atât cu Rebeliunea, cât și cu Imperiul, iar acum are șansa de a-și spăla păcatele, îmbarcându-se într-o misiune pentru băieții buni. Tototdată, este și ceva personal pentru ea, tatăl ei, interpretat de Mads Mikkelsen, este un om de știință a cărui cunoștințe sunt dorite de ambele părți ale poveștii. Detalii complete despre echipa de personaje care se reunește pentru a se lupta cu Imperiul, interpretată de cea mai multiculturală distribuție dintr-un film Star Wars vreodată: Diego Luna, Jiang Wen, Donnie Yen, Riz Ahmed, Forest Whitaker și Alan Tudyk. O privire în interiorul rândurilor Imperiale, văzute prin ochii unui nou răufăcător: Directorul Orson Krennic, jucat de Ben Mendelsohn, care este nerăbdător să câștige în favoarea Imperiului - și să evite mânia conducătorului ascuns în spatele unei măști negre. În final, confirmarea mult așteptată de fani, de când a fost anunțat acest proiect cinematografic: reîntoarcerea lui Darth Vader. În „Rogue One” reapar câteva personaje familiare fanilor, inclusiv conducătoarea senatului rebelilor, Mon Mothma, jucată din nou de Genevieve O’Reilly. Pentru a crea ambianţa dorită pentru „Rogue One”, regizorul Gareth Edwards şi directorul de imagine Grieg Fraser s-au reîntors la lentilele camerelor din anii ’70, pe care le-au combinat cu tehnologia digitală modernă. Crearea noului droid K-2SO, jucat în performance capture şi având vocea lui Alan Tudyk, a necesitat abilităţile combinate ale ILM (Industrial Light & Magic – studioul de efecte vizuale şi animaţie al Lucasfilm) şi ale lui Neal Scanlan şi echipa sa de experţi în creaturi şi droizi. K-2SO a fost mai întâi creat drept o machetă la scară reală de către echipa lui Scanlan, fiind apoi realizat cu ajutorul efectelor vizuale.

Decoruri şi costume uluitoare

Recrearea înfăţişării lui Darth Vader a reprezentat o provocare pentru designerii de costume Glyn Dillion şi David Crossman, întrucât – ca în fiecare film „Star Wars” – au existat schimbări subtile ale ţinutei personajului negativ. Spre exemplu, casca purtată de Vader în „Imperiul Contraatacă” este mai strălucitoare decât cea dinainte, dar după multe discuţii, regizorul a decis că preferă varianta mată, cum a apărut în „O nouă speranţă”. Rezultatul final este o reproducere fidelă a look-ului lui Vader, cutiile de pe cureaua lui Vader fiind exact asemeni celor din „O nouă speranţă”, inclusiv cele mai mici zgârieturi. Iar cutia de la piept este din nou pictată şi are butoanele lipite deasupra. Pe lângă emblematicii Stormtrooperi, regizorul Gareth Edwards a vrut să le ofere fanilor ceva nou şi intimidant. Astfel, s-au născut Death Trooperii – cu un design complet nou, creat special pentru „Rogue One”. Aceştia reprezintă un grup de luptători de elită, costumaţi în negru. Inspiraţia pentru crearea oraşului sfânt Jedha, designerii de producţie s-au uitat la oraşul antic al Ierusalimului şi la fortăreaţa Masada din deşert din Israel. O altă influenţă importantă a fost şi oraşul Paris în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Cu orizonturile sale clare şi fiind foarte accesibil, Aerodromul Bovingdon – o veche bază RAF (Royal Air Force), nefolosită timp de aproape jumătate de secol – a fost locul ideal pentru a recrea Maldivele. Nu au mai trebuit decât nisipul şi palmierii. Astfel, realizatorii filmului au adus 2,000 de tone de nisip şi au importat pentru 60 de palmieri din Spania, precum şi din diferite sere din Regatul Unit. Au construit, de asemenea, o plajă, cu apă reciclată din rezervorul de apă de la Pinewood, ca să nu se piardă. Departamentul de creaţie a reciclat peste 211,000 de galoane de apă într-un rezervor uriaş măsurând 61 cu 30.5 metri.