Hollywood-ul se pregătește pentru un răspuns concertat la politicile președintelui american, Donald Trump, plănuind o manifestație de protest înainte de gala de decernare a premiilor Oscar și un grup de acțiune politică, semne că lumea show business-ului este gata să meargă dincolo de discursurile furioase.

Agenția de impresariat WME-IMG, care reprezintă actori, muzicieni, scriitori și sportivi, a anunțat că formează un comitet de acțiune politică (PAC). Într-un memoriu adresat marți angajaților săi, WME-IMG, una dintre cele mai mari agenții de impresariat de la Hollywood, susține că intenționează să dezvolte „soluții practice de acțiune politică”, să facă legătura între clienții săi și politicieni din ambele partide și să susțină donații de bani și timp de lucru de către angajații săi. Memoriul, consultat de Reuters, nu îl menționează pe Trump și evită să prezinte o poziție politică directă. Textul menționează însă că „cel mai mare bun al acestei companii este diversitatea originilor și convingerilor noastre”. „Fiți convinși că vom face tot ce ne stă în putere pentru a sprijini și proteja această diversitate acum, în lunile și anii care urmează”, se mai notează în memoriu.

United Talent Agency (UTA) a anulat miercuri petrecerea sa anuală de dinaintea Oscarurilor și a precizat că în loc de aceasta va organiza o manifestație în Beverly Hills cu două zile înainte de ceremonia premiilor Academiei americane de la 26 februarie, pentru a protesta împotriva „sentimentului antiimigrație” din SUA. „Dacă națiunea noastră încetează să fie locul în care artiștii lumii pot veni pentru a se exprima liber, atunci încetăm, în opinia mea, să mai fim America”, a spus șeful UTA, Jeremy Zimmer. UTA a mai anunțat că va dona 250.000 de dolari organizațiilor American Civil Liberties Union și International Rescue Committee.

Cele două agenții se alătură astfel opoziției larg răspândite a celebrităților față de politicile lui Donald Trump, iar decretul noului președinte care instituie o interdicție de călătorie pentru cetățenii a șapte țări predominant musulmane a fost criticată dur în discursurile susținute la diverse gale de premiere de la Hollywood. Luni, Cheryl Boone Isaacs, președinta Academiei de film americane, a declarat că barierele pentru libertatea artistică „i-au transformat în militanți pe artiștii membri ai Academiei”. Decretul lui Trump privind interdicția de călătorie a lovit dur Hollywood-ul înainte de cele mai prestigioase premii ale industriei americane de film, notează Reuters.

Regizorul iranian nominalizat la Oscar Asghar Farhadi, reprezentat de UTA, și actrița Taraneh Alidoosti au anunțat că vor boicota ceremonia de decernare a Oscarurilor pentru a protesta împotriva deciziei lui Trump. Aceasta va face imposibilă și prezența la gală a salvatorilor civili sirieni care apar în documentarul nominalizat la Oscar „The White Helmets”, au anunțat producătorii.