Actorul Ion Besoiu, interpretul căpitanului care caută urmele goeletei „L'Esperance” în filmul „Toate pânzele sus!”, cel alintat Jimmy de prietenii actori, care îşi dorea, pe când era copil, să devină marinar, a murit pe 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani.

Actorul Ion Besoiu era cardiac și a decedat se pare în urma celui de al treilea infarct, în ciuda eforturilor medicilor de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C.C. Iliescu” din București, unde era internat. Ion Besoiu s-a născut pe 11 martie 1931, la Sibiu. Îndrăgitul actor, erou al copilăriei celor care au iubit „Toate pânzele sus!”, și-a dedicat viaţa teatrului și filmului românesc. Ion Besoiu a debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariția filmului „Toate pânzele sus”, regizat de Mircea Mureșan, în care i-a avut parteneri pe marii actori Ilarion Ciobanu și Jean Constantin. Pe Ion Besoiu şi Jean Constantin i-a legat o prietenie de-o viaţă. Actorul a povestit în nenumărate rânduri de petrecerile de pomină organizate de Jean Constantin. Ion Besoiu a trăit în perioada boemiei legendare din teatrul românesc. Prietenii actori îl alintau pe Ion Besoiu cu porecla „Jimmy”. Se spune că Ion Besoiu și-a dorit să fie marinar, pe când era copil, dar şi că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la 13 ani, a ajutat la căratul tărgilor cu răniți la spital. Numele real al actorului este, de fapt, Besoi, nu Besoiu. Un alt detaliu inedit din biografia actorului este că Avram Besoi, tatăl lui Ion Besoiu, a fost coleg în școala primară cu Lucian Blaga. Părintele actorului a fost exclus din Partidul Comunist pentru că luptase pe frontul din Rusia, dat afară din armată și angajat ca vatman pe tramvai. Cu puțin timp în urmă, actorul declara în presă: „Nu-mi place iarna, frigul mă disperă... N-aş putea să spun că mă cutremură finalul. Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă, fără teamă, împăcat cu toate.”

Prin dispariția lui Ion Besoiu, vasul „Speranța” a rămas, pentru totdeauna, fără căpitan.

A jucat pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, timp de 16 ani, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra”. A fost, timp de 12 ani, directorul Teatrului Bulandra. Cele mai cunoscute roluri ale actorului Ion Besoiu sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: „Furtuna”, "Neamul Șoimăreştilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste”, „Lumini și umbre”.

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog”. În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române. De asemenea, Ion Besoiu a fost președinte executiv al Fundației „Sibiul Vechi. Sibiu – Hermannstadt”, asociație care îi ajută pe tinerii talentați și care oferă premii etnografilor. Avea o bogată activitate în teatru şi film, motiv pentru care actorul a fost omagiat cu două premii pentru întreaga activitate - din partea Uniunii Teatrale din România (UNITER), în 2008, şi la gala Gopo din 2011. Ion Besoiu avea pregătit, de câțiva ani, locul de veci, care se află în cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, lângă cea de-a patra soție, pe nume Luminița, considerată marea iubire a actorului.

„Când a murit, mi s-a zguduit credința în Dumnezeu”, mărturisea Ion Besoiu despre Luminiţa, pe care a luat-o de soţie când avea 61 de ani.

Ioana, în vârstă de 36 de ani, este singura fiică a lui Ion Besoiu, pe care o are împreună cu fosta sa soţie, actriţa Emilia Dobrin. Ioana i-a dăruit tatălui ei doi nepoţei gemeni.

Ion Besoiu, care şi-a închinat toată viaţa scenei, a fost răsplătit cu o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului, şi cu o stea mai mică, din aur, pe care s-o ia acasă, în anul 2015.

Ultimul premiu pe care l-a câştigat Ion Besoiu a fost o distincţie obţinută anul trecut, la vârsta de 85 de ani, pentru cel mai bun actor într-un rol principal masculin la ediția din 2016 a Festivalului Internațional de Film Love is Folly (Varna, Bulgaria). El a obținut trofeul pentru rolul colonelului din filmul „București NonStop”, în regia lui Dan Chișu.