Serviciile speciale ucrainene (SBU) au interzis pentru o perioadă de trei ani intrarea pe teritoriul ucrainean a reprezentantei Rusiei la ediția din acest an a concursului de muzică Eurovision, ce va avea loc la 13 mai la Kiev, pe motiv că a susținut un concert în Crimeea, transmite miercuri France Presse.

 

„Serviciile de securitate ucrainene au interzis intrarea Iuliei Samoilova pentru o perioadă de trei ani. Decizia tocmai a fost luată”, a declarat prin telefon pentru AFP o purtătoare de cuvânt a SBU, Olena Gitlyanska.

„Decizia a fost luată ca urmare a informațiilor primite cu privire la încălcarea legii ucrainene”, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Un viceministru de externe rus, Grigori Karasin, a denunțat imediat decizia drept „șocantă”.

Iulia Samoilova, o tânără femeie cu handicap, aflată în scaun cu rotile, a fost selectată în urmă cu zece zile de Rusia pentru a interpreta la Eurovision o baladă romantică intitulată „O flacără arde”. Selectarea ei a fost denunțată de unii ucraineni drept „provocare” rusă, pentru că a participat în 2015 la un concert în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în primăvara anului 2014. Tânăra femeie de 27 de ani este cunoscută în special pentru că a cântat în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Paralimpice de la Soci, în 2014.

Cunoscut pentru piesele sale siropoase, concursul Eurovision este cu regularitate agitat de tensiuni politice. În ceea ce le privește, Rusia și Ucraina sunt la cuțite de la anexarea Crimeii de către Moscova, urmată de un conflict armat în estul Ucrainei, comentează AFP.

Rusia se așteaptă ca Ucraina să revină asupra deciziei de a interzice intrarea pe teritoriul ucrainean a concurentei alese să reprezinte Rusia la concursul muzical Eurovision, ce va avea loc la 13 mai la Kiev. „Din punctul nostru de vedere, această decizie este absolut nedreaptă și sperăm că va fi revizuită”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Organizatorii concursului Eurovision au fost dezamăgiți de decizia Ucrainei de a interzice reprezentantei Rusiei să intre pe teritoriul său pentru a participa la ediția din acest an ce va avea loc la 13 mai la Kiev, transmite France Presse. „Trebuie să respectăm legile țării gazdă, dar suntem profund dezamăgiți de această decizie, care merge contra spiritului concursului și noțiunii de inclusivitate care face parte din valorile sale”, a declarat într-un comunicat European Broadcasting Union (EUR), cea mai mare asociație a televiziunilor publice din lume, care organizează Eurovision.