Un tribunal din Madrid a acceptat să examineze o plângere împotriva starurilor columbiene Shakira și Carlos Vives, acuzate de plagiat de un cântăreț cubanez pentru hitul „La Bicicleta”.

Nu este o premieră pentru cântăreața Shakira. Justiția americană a decis în 2014, la New York, că hitul său planetar „Loca” era o copie ilegală a unui cântec compus de un muzician dominican în 1998, la finalul unui proces de încălcare a drepturilor de autor. De această dată, este vizată de o plângere melodia „La bicicleta”, care a primit premiul Grammy Latino 2016 pentru cel mai bun cântec, aceasta vizându-i pe Carlos Vives, Shakira, producătorul Andrés Castro și compania Sony Music. Înregistrată la tribunalul comercial din Madrid, competent în materie de proprietate intelectuală, aceasta a fost depusă de casa Maryla Dianik Romeu (MDRB Music Publishing), care îl reprezintă pe cubanezul Livan Rafael Castellanos, zis Livam.

Cântărețul afirmă că refrenul din „La bicicleta” copiază parțial propriul său cântec „Yo te quiero tanto”, care datează din 1997. Potrivit unei surse judiciare, judecătorul le-a dat 20 de zile părților pentru a-și prezenta argumentele privind melodia și cuvintele.

În refren, Shakira și Vives cântă „visez la tine și te iubesc atât de mult”, în timp ce cubanezul cânta acum 20 de ani „te iubesc, te iubesc atât de mult”.

Shakira, în vârstă de 40 de ani, este unul dintre starurile mondiale ale muzicii pop de la începutul secolului al XXI-lea.

Columbianca este partenera de viață a fotbalistului spaniol Gerard Piqué, de la FC Barcelona, pe care l-a întâlnit în timpul turnării videoclipului „Waka Waka”, cu puțin timp înainte de începutul Campionatului Mondial de fotbal din Africa de Sud din 2010.