Aventurierul rus Feodor Konyukhov, în vârstă de 64 de ani, a stabilit un nou record la navigaţia în balon cu aer cald în jurul lumii, după o călătorie de 11 zile. A aterizat pe o proprietate privată din vestul Australiei şi cu zâmbetul pe buze a spus: "Ce mireasmă plăcută are pământul, e fascinant".

Bogatul afacerist şi prieten al aventurierului rus, Dick Smith, el însuşi recordman şi aviator, l-a asistat la aterizarea în Australia. Konyukhov s-a îmbarcat în călătoria sa fabuloasă în oraşul Northam din vestul Australiei pe 12 iulie. Recordul a fost stabilit atunci când balonul în care aventurierul de 64 de ani, cu plete cernite, făcea incursiunea, a survolat din nou orăşelul Northam. Feodor a aterizat la 100 de kilometri distanţă, în Perth, au raportat reporterii de la ABC Australia pe 23 iulie. Rusul a bătut astfel recordul de 13 zile stabilit în 2002 de Steve Fossett. La finalul celor 11 zile fantastice, oamenii au văzut balonul zburând deasupra Northam-ului.

"După ce a parcurs 34,000 de kilometri în jurul lumii, a zburat deasupra oraşului de unde se ridicase de la sol", a povestit Smith. "Acest lucru nu s-a mai întâmplat, a fost norocos şi întâmplarea ţine de inefabil", a mai spus milionarul Smith, potrivit Reuters.

Smith este un aviator de soi şi el, căci în 1983 a stabilit recordul la ocolul pământului în elicopter. Când Feodor zbura peste Northam, era la o altitudine de aproximativ 6,000 de metri deasupra Pământului şi călătorea cu 60 de kilometri pe oră. Smith a povestit jurnaliştilor că rusul a fost sfătuit să mai zboare încă o oră pănă găseşte un teren mai sigur pe care să aterizeze. De-a lungul aventurii în balon, Konyukhov a zburat până la o înălţime de 10,000 de metri şi s-a confruntat cu temperaturi extreme - de până la 56 de grade Celsius. Masca de oxigen pe care o avea în kit-ul pentru situaţii de urgenţă şi apa de băut au îngheţat în nacelă, notează ABC. Konyukhov a trebuit să rezolve şi bruşte defecţiuni şi avarii ale sistemului de încălzire sau să facă faţă unor furtuni electrice aprige. În ultima parte a călătoriei, a fost împins către Antarctica în timp ce traversa oceanul între Africa şi Australia.

"E înfricoşător să fii atât de departe către sud şi atât de desprins de civilizaţie", a scris Konyukhov într-o postare pe blogul pe care pe l-a updatat în diferite puncte ale zborului. "Acest loc este singuratic şi de o linişte cumplită... doar un strat gros de nori ca de ciclon sub mine şi orizontul întunecat la est."