Are 50 de ani, face politică de peste 10 ani, a fost subprefect al județului, e consilier local în funcție la Oradea și bihorenii au ocazia de a o trimite în Parlament. Se numește Adelina Coste, este mamă și soție, iar PSD Bihor mizează pe ea la alegerile din 11 decembrie 2016. Un principal atu al candidatei social-democrate este că nu a depins și nu depinde de activitatea politică pentru a-și câștiga existența.

Reporter: Dna Coste, v-a lipsit o complicație în plus în viață de v-ați înrolat în prim planul luptei politice?
Adelina Coste: Activez, sub diverse forme, în politica locală de prin 2006. Am reușit, cred că și datorită perseverenței și modului meu de a trata lucrurile, să ajung chiar și într-o funcție importantă: am fost subprefect al județului Bihor și nu mi-e rușine de felul în care mi-am văzut de treabă la acea instituție. Pe de altă parte, e imposibil să îți dai seama că nu se poate ca clasa politică să se conformeze principalei cereri a poporului - schimbarea la față a politicii - fără ca unele persoane să se implice.

Reporter: Păi tocmai ziceați că faceți politică de un deceniu. Sunteți nouă în „branșă”?
Adelina Coste:
Bun. Să facem diferența între momentul aderării la un partid și momentul în care începi să și contezi din punct de vedere politic. Mie PSD mi-a dat cu adevărat șansa de a conta. Mai întâi la alegerile locale din acest an...

Reporter: Exact. Explicați-ne cum e să fii a doua (sau poate a treia?) variantă a partidului pentru funcția de primar?
Adelina Coste
: Problema nu se pune așa. Fiecare partid își face calcule și chiar vorbește despre potențiale variante de candidat înainte de stabilirea cu exactitate a celui sau celei care va porni în lupta electorală. În vara acestui an, după o lungă dezbatere în sânul PSD, luând în considerare situația de la nivelul municipiului reședință de județ - cu un PNL foarte puternic datorită notorietății primarului în funcție -, s-a decis ca eu, Adelina Coste, să încerc să câștig fotoliul de primar.

Reporter: Sunteți în Consiliul Local Oradea. Ce sperați să faceți în Parlament, dacă veți ajunge deputat?
Adelina Coste
: Sunt la al treilea mandat de consilier local, o funcție onorantă, prin care, alături de cei trei colegi de-ai mei, încerc să îmbunătățesc inițiativele Executivului Primăriei și cred că luările mele de cuvânt din comisia de specialitate și din plen sunt pertinente, la obiect. E altă treabă că, dat fiind faptul că PNL are majoritate de două treimi, șansele grupului PSD de a-și impune un punct de vedere - chiar și unul foarte bun și în interesul cetățenilor - sunt mai mult decât minime.

Reporter: Adică credeți că veți avea mai multă baftă ca deputat?
Adelina Coste:
Sunt absolut convinsă. Vă și spun de ce: în mod aproape 100% cert PSD va reuși să strângă destule voturi pentru a forma o majoritate parlamentară. Deci, foarte posibil, la finele acestui an, Guvernul României va fi unul politic ghidat de PSD și de programul nostru. Fără îndoială, cel mai bun program pentru țară, în special pentru că celelalte partide nu au așa ceva. Gândiți-vă: cunoscând administrație, fiind la curent cu problemele din Oradea - multe fiind similare cu ale altor orașe sau municipii - și având o experiență considerabilă în materie de elaborare de proiecte cu finanțare europeană, voi putea promova și voi ști să promovez inițiative legislative care să aibă susținere în Parlament. Și care să fie în mod real în sprijinul oamenilor, indiferent că vorbim despre cetățeni din zona urbană sau despre oameni din zona rurală. Iar împreună cu viitorii mei colegi parlamentari bihoreni din PSD și, de ce nu, din celelalte partide care vor binele comunităților, voi putea fi un foarte eficient purtător de cuvânt al alegătorilor din județul meu.

Reporter: Să știți că electoratul aude cam același lucru de fiecare dată înainte de alegeri...
Adelina Coste:
Da. Sunt conștientă că, în general, credibilitatea politicienilor e șubredă. Însă nu avem altă variantă decât cea a alegerilor democratice și cea a unui nou Guvern competent condus de PSD. Uităm, oare, că am aderat la NATO în perioada în care România a fost condusă de un Guvern de stânga? Uităm, oare, că și aderarea la Uniunea Europeană a fost negociată, de fapt, în timpul aceluiași Guvern? Eu cred că aceste două aspecte sunt destul de importante pentru ca lista candidaților PSD Bihor să aibă priză la alegători în data de 11 decembrie. Și mai putem adăuga, cu riscul de a mă repeta, programul profesionist de guvernare pe care conducerea centrală a partidului a prezentat-o deja și pe care orice cetățean interesat de soarta țării îl poate accesa pe internet.

Reporter: Sloganuri sau ceva concret?
Adelina Coste:
Aveți destul spațiu în ziar? Vă dau, totuși, câteva repere: susținerea și ridicarea clasei de mijloc, ajutor real pentru agricultori, ieftinirea costurilor cu munca, măsuri eficiente pentru ca tinerii să nu se mai gândească să plece din România după finalizarea studiilor, taxe mai puține și mai mici, salarii și pensii decente. Eu cred cu adevărat în acest proiect, cred în determinarea PSD. Cred în mine, în familia mea și colegii mei cred în mine și sper ca și cetățenii să îmi acorde încrederea în data de 11 decembrie 2016 punând ștampila pe lista PSD Bihor!

R. C. P.