Niciun răspuns de la ANAF

Nemulţumit că în patru luni şi jumătate ANAF nu a dat niciun răspuns adresei semnate de toţi cei 17 parlamentari bihoreni prin care cereau abrogarea ordinului prin care administrarea fiscală a firmelor mijlocii din Bihor a fost mutată la Cluj, deputatul Cseke Attila se va adresa, printr-o interpelare, ministrului Finanţelor, Anca Dragu.

Deputatul Cseke Attila a anunţat că a trecut patru luni şi jumătate de când toţi cei 17 parlamentari bihoreni au semnat şi trimis către ANAF o adresă prin care cereau abrogarea ordinului prin care administrarea fiscală a firmelor mijlocii a fost mutată de la nivelul judeţelor la Direcţiile Regionale. Astfel, din judeţul Bihor au fost mutaţi la Cluj 1.082 de contribuabili firme mijlocii. „După patru luni şi jumătate, nu am primit niciun răspuns din partea ANAF. Pentru că nu am primit răspuns va trebui să-i adresez o interpelare ministrului Finanţelor, ministerul tutelar al ANAF. Ce ar trebui să facă cei 17 parlamentari bihoreni pentru a primi răspuns de la ANAF? Ar trebui să dăm în judecată ANAF pentru ca instanţa să oblige instituţia să ne dea un răspuns? Ar fi penibil ca nişte parlamentari să dea în judecată o instituţie doar pentru a primi un răspuns”, a declarat Cseke. El a menţionat că în interpelarea pe care o va adresa marţi, 21 iunie, ministrului Anca Dragu, va întreba când va primi răspuns din partea ANAF şi ce măsuri şi sancţiuni va lua pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete. „Dacă un demers al tuturor parlamentarilor dintr-un judeţ este tratat aşa, cum sunt trataţi contribuabilii de rând?”, a adăugat deputatul UDMR.

1 iunie, zi liberă naţională

Senatorul Rozalia Biro a anunţat că Guvernul României a acordat un punct de vedere favorabil propunerii sale legislative care vizează declararea zilei de 1 Iunie, Ziua Copilului, drept sărbătoare legală, devenind astfel zi liberă la nivel național.

Ultimul pas legislativ, astfel încât 1 iunie să poată fi declarată zi liberă şi să fie sărbătorită începând cu 2017, este ca proiectul de lege „1 Iunie, Zi liberă națională” să treacă de dezbaterea de la Camera Deputaţilor din Parlament. Scopul acestui proiect este ca de Ziua Copilului, părinţii – beneficiind de o zi liberă în plus – să poată petrece mai mult timp cu copiii lor. Inițiativa legislativă a fost înaintată de senatoarea Rozalia Biro și de deputata Claudia Boghicevici, împreună cu un grup format din numeroși parlamentari. „Suntem bucuroși că Guvernul a acordat un punct de vedere pozitiv inițiativei legislative pentru 1 Iunie zi liberă națională și că argumentele noastre, ce vorbesc despre nevoia copiilor de a petrece mai mult timp de calitate cu părinții, au fost apreciate de forul executiv. Voi face eforturi susținute pentru ca această lege să ajungă cât mai repede să fie votată, astfel încât, în anul 2017, toți copiii din România să petreacă timp de calitate cu părinții de ziua lor”, a declarat senatoarea Rozalia Biro. Parlamentarul bihorean a mai anunţat că o altă iniţiativă legislativă care a trecut de Senat este cea privind introducerea cotelor de gen în legea alegerilor parlamentare. Modificarea adusă legislaţiei prevede că, în listele pentru Camera Deputaţilor şi Senat, obligatoriu 30% dintre candidaţi vor trebui să fie femei, în caz contrar birourile electorale vor respinge candidaturile. Rozalia Biro estimează că în toamnă va fi votată această iniţiativă şi în Camera Deputaţilor, însă va putea fi aplicată abia la alegerile parlamentare de peste patru ani.