Steagul secuiesc şi ambasadorul

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost fotografiat ţinând steagul secuiesc, în timpul vizitei în Covasna, împreună cu primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

 

Pe pagina de facebook a edilului a fost postată şi o fotografie în care apare şi ambasadorul Hans Klemm ţinând un steag secuiesc. „Ambasadorului SUA i-am făcut cadou un steag al comunităţii secuieşti, steag care a devenit şi simbolul lipsei de respect al autorităţilor faţă de comunitatea secuiască. Menţionez, că acest steag a fost folosit prima dată în 1599, când secuii au luptat alături de Mihai Viteazul”, este mesajul care însoţeşte fotografia.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat miercuri că a transmis partenerilor americani în cadrul unei discuţii să ia în considerare „posibilitatea existenţei unor sensibilităţi”, după publicarea unei fotografii cu ambasadorul Hans Klemm şi steagul secuiesc.

„Asemenea vizite (în teritoriu – n.r.) presupun inclusiv necesitatea înțelegerii şi luării în considerare a posibilității existenţei unor sensibilități. Am transmis aceste considerente partenerilor noștri americani în cadrul unei discuții cu Ambasada SUA la Bucureşti”, potrivit unui punct de vedere al MAE.

De asemenea, ministerul afirmă că vizita ambasadorului în teritoriu se înscrie în atribuţiile curente ale ambasadelor de documetare la faţa locului cu privire la realitățile din statul de reședință și de a avea un dialog cu autoritățile locale.

„Suntem convinși că asemenea vizite generează o reprezentare adecvată a realităților din România în ceea ce privește drepturile de care se bucură persoanele aparținând minorităților naționale și modelul de interculturalitate promovat de România, care corespunde întru totul standardelor în materie”, potrivit sursei citate.

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat miercuri, referitor la o fotografie în care apare ambasadorul Hans Klemm cu steagul secuiesc, că acesta este reprezentantul SUA în "întreaga Românie" şi că ţara sa sprijină consolidarea instituţiilor democratice prin participarea tuturor segmentelor societăţii.

„Ambasadorul Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite în întreaga Românie. El călătoreşte periodic prin ţară, întâlnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societăţii româneşti”, a precizat Ambasada SUA.

De asemenea, Ambasada SUA a menţionat că Statele Unite, în calitate de aliat şi partener strategic al României SUA, „sprijină şi aplaudă democraţia din România şi eforturile României de a-şi consolida instituţiile democratice prin participarea deplină şi egală a tuturor segmentelor societăţii”.

Dragnea şi tehnocratul

Președintele PSD, Liviu Dragnea, avertizează pe facebook că nimeni nu poate refuza „un partid care vine la Cotroceni cu o majoritate clară” și susține că „este exclus ca PSD să îl susțină pe Dacian Cioloș” pentru funcția de prim-ministru.

„Cred că va fi greu, dacă nu imposibil, pentru cineva să refuze un partid care vine la Cotroceni cu o majoritate clară. Practic, PSD va considera că a câștigat alegerile doar dacă va avea premierul. Sper din toată inima să avem peste 50% și să mergem la Cotroceni cu varianta de premier. Este exclus ca PSD să îl susțină pe Dacian Cioloș”, a scris Dragnea.

Rețeaua de socializare este din ce în ce mai folosită de liderul PSD pentru a transmite mesaje. El a promis, la jumătatea lunii august, că va fi mai prezent în mediul online pentru a schimba „idei sau păreri” cu „generația care reprezintă viitorul țării”.