Legea conversiei cu rădăcini bihorene

Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, s-a declarat mulţumit de adoptarea legii privind conversia creditelor din franci elveţieni în lei, menţionând că varianta finală a legii a preluat proiectul depus în 2013 al cărui principal iniţiator a fost el. Acelaşi proiect a fost susţinut de toţi parlamentarii bihoreni, indiferent de partidul din care fac parte.  

Deputatul Szabo Odon a reamintit că iniţiativa UDMR, la care şi-a adus contribuţia, a fost redactată la sfârşitul lunii octombrie - începutul lunii noiembrie 2013 şi a fost semnată de toţi parlamentarii bihoreni. În document se propunea reconversia creditelor în valute la cursul istoric, adică din data la care a fost încheiat contractul de credit. Ulterior, în 12 februarie 2014, social-democrata Ana Birchall a depus o altă propunere legislativă, în care se prevedea ca această conversie să fie făcută la rata de schimb a valutei de la data conversiei. „Reconversia la cursul zilei ajută băncile, reconversia la cursul istoric ajută cetăţenii”, a declarat Szabo Odon, adăugând că ambele iniţiative au fost votate în Senat, însă, la Camera Deputaţilor, varianta Anei Birchall a fost schimbată radical „după intervenţia lui Liviu Dragnea”, fiind preluată „varianta pornită din Bihor”. Potrivit deputatului UDMR, de această lege vor putea profita aproximativ 50.000 de familii. „Din păcate, s-a prelungit foarte mult până am reuşit să convingem că varianta noastră este cea bună. Între timp, mulţi au dat faliment, unii s-au sinucis”, a menţionat Szabo Odon. Deputatul UDMR a precizat că în noua lege se menţionează că în actul adiţional ce va fi semnat cu banca la reconversia creditului nu poate fi inclusă nicio altă clauză decât ceea legată de reconversie. De asemenea, legea permite rambursarea anticipată a întregii sume în lei. Noul act adiţional şi noul plan de rambursare vor fi prezentate clienţilor în maximum 30 de zile de la solicitarea conversiei.

 

La CJ se munceşte şi asta deranjează

Consiliul Judeţean Bihor a ales să promoveze cursele aeriene ce vor fi operate de pe Aeroportul din Oradea prin panouri publicitare în care apare numele preşedintelui instituţiei, Pasztor Sandor. Preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, nu vede nimic rău în acest lucru.

Odată cu anunţarea curselor viitoare, Pasztor Sandor a precizat că intenţionează să promoveze destinaţiile spre care se poate ajunge de pe Aeroportul din Oradea. Ce nu a spus este că pe panourile publicitare bilingve anunţul „Deschidem spre Europa!” va apărea şi numele său. La acuzele că acesta are apucături de baron local, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a replicat: „Văd că toată lumea se leagă de numele domnului Pasztor. Nimeni nu zice de noile rute şi de promovarea acestora”. El a adăugat că probabil „unii sunt deranjaţi” că la Consiliul Judeţean se munceşte. De asemenea, Szabo susţine că discuţiile cu operatorii aerieni au avut loc în ultimele patru luni, adică de când a preluat Pasztor şefia CJ Bihor. „Cu Blue Air s-a discutat până noaptea la ora 3.00”, înainte de conferinţa de presă în care au fost anunţate cursele Oradea-Bucureşti-Iaşi şi Oradea-Torino, susţine Szabo. „Asta ca să terminăm cu poveştile”, a adăugat deputatul UDMR. Tot el a menţionat că este un lucru absolut normal că promovarea se face inclusiv în Timișoara, Cluj-Napoca, Satu Mare și Debreţin. Szabo Odon a mai declarat că Pasztor a semnat în calitate de preşedinte al CJ. În plus, el susţine că ceea ce a făcut Pasztor nu diferă de ceea ce s-a întâmplat în campania pentru referendum din 2015, când Oradea „a fost tapetată” cu prisme, afişe şi panouri în care apărea primarul Ilie Bolojan.