Primarul Ilie Bolojan a anunţat că a început negocierile cu UDMR pentru formarea unei majorităţi în Consiliul Judeţean Bihor, liberalii fiind dispuşi să cedeze Uniunii inclusiv un post de viceprimar în Oradea, chiar dacă nu au nevoie de voturile reprezentanţilor comunităţii maghiare.

 

Primarul Ilie Bolojan a prezentat, ieri, un bilanţ al alegerilor locale în municipiul Oradea, remarcând faptul că PNL a obţinut două treimi din mandatele de consilier local, ceea ce „creează premisele unei colaborări fără probleme între Executiv şi majoritatea din Consiliul Local Oradea”. Potrivit lui Bolojan, în această campanie, PNL Oradea a vut un buget de 84.000 lei (aproximativ 18.000 euro) provenit din donaţiile private (25 de persoane au donat între 50 şi 500 euro) şi din donaţii ale unora dintre candidaţi (16 candidaţi au donat între 250 şi 500 euro). „După ce Autoritatea Electorală Permanentă va verifica cheltuielile făcute în campanie, aceste sume vor fi returnate, sperăm până în toamnă, pentru că banii cheltuiţi fiind decontaţi de la bugetul de stat”, a menţionat Bolojan. Potrivit primarului Oradiei, în timpul campaniei electorale locuitorii municipiului şi angajaţii companiilor au ridicat mai multe propbleme care vor fi luate în considerare în cel de-al treilea mandat în fruntea Primăriei.

Astfel, Ilie Bolojan a declarat că orădenii s-au plâns de poluarea din Ioşia, provenită de la ferma de porci. „Fac un apel public către Agenţia de Protecţia Mediului şi Garda de Mediu să gestioneze această problemă”, a afirmat primarul, care le sugerează reprezentanţilor celor două instituţii să recomande fie retehnologizarea fermei, fie relocarea acesteia. „În cazul în care nu vor face nimic, vom autoriza mitinguri de protest în faţa celor două instituţii”, susţine Bolojan. Printre problemele pe care le are în vedere în acest mandat, primarul a menţionat: investiţie în sistemul de recirculare a apei, amenajarea de locuri de parcare, reabilitarea blocurilor, funcţionarea canalizării, optimizarea transportului public, adaptarea învăţământului la cerinţele de pe piaţa muncii, accesarea de fonduri europene.

În ceea ce priveşte Consiliul Local Oradea, Bolojan a precizat că în urma obţinerii a 18 mandate „PNL ar putea guverna de unul singur”, însă, în Consiliul Judeţean Bihor”, liberalii nu au majoritate, astfel că au nevoie de o coaliţie. Din acest motiv, primarul a declara că liberalii sunt „dispuşi să negocieze o formulă de coaliţie şi la municipiul Oradea”. „La CJ Bihor, lucrurile sunt simple. Putem obţine majoritate de două treimi cu UDMR. E foarte puţin probabilă o coalţie PNL-PSD, iar o coaliţie PSD-UDMR-ALDE ar fi o coaliţie de blocaj. Am început discuţiile cu UDMR şi sper că până în prima parte a săptămânii viitoare să avem o majoritate şi la Consiliul Judeţean”, a mai declarat Ilie Bolojan.

La rândul său, Mircea Mălan a menţionat că procentul de 45,38% obţinut de PNL la Consiliul Judeţean este „cel mai bun scor electoral obţinut de vreun partid politic în Bihor, după ’89”, iar în interiorul PNL, filiala bihoreană ocupă locul 5. „Ne-am propus 19 din cei 35 de consilieri, însă n-am obţinut decât 17, ceea ce ne face să purtăm negocieri pentru a face o majoritate în jurul PNL”, a declarat Mircea Mălan. Potrivit acestuia, motivele pentru care PNL nu şi-a atins ţinta propusă la CJ Bihor sunt două: prezenţa scăzută la vot a orădenilor şi numărul mare de flotanţi în unele localităţi din judeţ. „În multe localităţi, diferenţa dintre candidaţi a fost de câteva zeci de voturi, dar numărul de flotanţi a fost mai mare decât diferenţa”, susţine Mălan. Totuşi, el se declară mulţumit de scorul obţinut de PNL în Bihor. „Sunt situaţii în care am pierdut primăria, dar am câştigat la Consiliul Judeţean cu sute sau chiar mii de voturi diferenţă, ceea ce arată că bihorenii apreciază normalitatea, bunul simţ, ceea ce am făcut la conducerea Oradiei şi a Consiliului Judeţean”, a mai declarat Mircea Mălan.