Ales deputat în Colegiul uninominal nr. 5 Ceica, deputatul social-democrat Gheorghe Bogdan a avut, de-a lungul celor patru ani de mandat, o arie mai largă de activitate, deoarece, fiind președinte al organizației PSD din municipiul Beiuș, și-a deschis un birou parlamentar și în urbea de reședință, implicându-se atât în soluționarea problemelor locuitorilor din colegiul său electoral, cât și ale celor din Depresiunea Beiușului.

 

După cum chiar el ne mărturisea, cu prilejul unui interviu acordat zilele trecute, bilanțul deputatului Gheorghe Bogdan este unul ce dovedește o activitate susținută și, mai ales, permanenta legătură cu bihorenii și eforturile pentru găsirea unor rezolvări la problemele acestora, pentru interlocutorul nostru activitatea în teritoriu, aici, acasă, în Bihor, la Beiuș sau la Ceica, precum și în celelalte orașe și comune din această parte de județ, fiind deosebit de importantă, motiv pentru care întâlnirile săptămânale cu cetățenii au fost ținute cu regularitate. Revenind la bilanț, Gheorghe Bogdan a sintetizat activitatea sa parlamentară în câteva cifre statistice care evidențiază faptul că este unul dintre deputații activi, unul dintre cei care înțeleg să transforme în acte normative soluțiile pentru problemele electoratului. Astfel, deputatul Gheorghe Bogdan a avut, de-a lungul mandatului său, peste 47 de propuneri legislative inițiate, din care 11 au fost promulgate, devenind legi, cinci luări de cuvânt, paisprezece întrebări și interpelări și patru declarații politice, la acestea adăugându-se două voturi în favoarea unor moțiuni.

Referindu-se la propunerile legislative făcute, deputatul Gheorghe Bogdan a subliniat că s-a aflat printre inițiatorii unor acte normative importante, cu un impact social pozitiv evident, precum: Legea 151/2015 privind declararea insolvenței persoanelor fizice, cea privind anularea a 102 de taxe, legea care permite distribuirea pensiilor și prin cooperativele de credit, Legea conversiei, Codul Silvic sau Radarul Pădurilor.

Preocupările parlamentarului pesedist Gheorghe Bogdan au fost legate și de unele probleme specifice județului Bihor, acestea concretizându-se într-unele dintre cele paisprezece întrebări și interpelări adresate membrilor guvernului, trenarea lucrărilor la Drumul Național 76 făcând obiectul a patru dintre acestea. Alte subiecte fierbinți, în opinia deputatului Bogdan, le-au constituit Centura Beiuș-Ștei sau modul deficitar de organizare a concursului pentru directorii unităților de învățământ, care va lăsa pe drumuri, la mijlocul anului școlar, numeroase cadre didactice care activau pe catedrele rezervate ale primilor.

Tot în urma consultării cu autoritățile locale și cu cetățenii, Gheorghe Bogdan a făcut demersuri pentru finanțarea unor proiecte locale de infrastructură precum: modernizarea canalizării și a sistemului de alimentare cu apă din comunele Drăgănești și Remetea, reabilitarea drumului comunal Buntești-Drăgănești-Livada Beiușului-Beiuș sau a altor drumuri de pe raza comunelor Căpâlna, Uileacu de Beiuș, Holod, Finiș, Tărcaia ori Remetea.

Cele patru declarații politice făcute de-a lungul mandatului au vizat familia, educația copiilor și respectarea valorilor creștine. Ca membru în Consiliul Național Bisericesc și în Consiliul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, deputatul Gheorghe Bogdan nu este de acord cu căsătoria între persoane de același sex și militează pentru păstrarea - și în acest domeniu - a valorilor tradiționale românești și creștine.

Ca semnatar, alături de colegii pesediști, a unei moțiuni ce privea problemele agricultorilor, Gheorghe Bogdan a reclamat faptul că subvențiile pentru fermieri nu au ajuns, în acest an, în timp util la aceștia, întârzierea având consecințe grave asupra stabilității financiare a truditorilor pământului țării și asupra recoltei pe care România o aștepta. Atenția pe care parlamentarul Gheorghe Bogdan o acordă agriculturii este una firească, motivele fiind multiple: întâi, acesta este inginer zootehnist și membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților și apoi, în calitate de membru al Partidului Social Democrat, susține programul acestei formațiuni politice referitor la dezvoltarea și modernizarea agriculturii românești, care, în viziunea pesediștilor, trebuie să fie unul dintre motoarele economiei autohtone.

La finalul discuției noastre, deputatul Gheorghe Bogdan a ținut să vorbească tocmai despre programul PSD pentru dezvoltarea producției agricole românești și  sprijinirea fermierilor români. Interlocutorul nostru a subliniat interesul formațiunii sale politice pentru valorificarea la maximum a produselor agricole și alimentare românești, pentru creșterea producției agricole și a industriei alimentare, pentru creșterea exporturilor acestor ramuri economice și pentru implicarea tinerilor în agricultură. Îndeplinirea tuturor acestor obiective va duce la dezvoltarea producției agricole, la creșterea calității produselor și la un sistem agricol performant. Desigur, deputatul Gheorghe Bogdan a enumerat și câteva dintre măsurile concrete, punctuale, pe care PSD intenționează să le aplice - cu aceeași seriozitate arătată agriculturii și fermierilor români de care a dat dovadă și guvernul Ponta – dacă va prelua, din decembrie, guvernarea țării. Bogdan a vorbit despre: acordarea la timp a subvențiilor pentru agricultură; reabilitarea sistemelor de irigații (cel principal, cu subvenții de la stat, iar cel secundar, prin concesionarea către asociațiile consumatorilor de apă sau proprietarilor de teren); scăderea prețului la apă și subvenționarea energiei electrice folosite la pompele pentru irigații; comasarea terenurilor (înființarea cooperativelor agricole și a camerelor agricole, asocierea crescătorilor de animale); reactualizarea registrelor agricole și întocmirea lor pe suport electronic; reducerea impozitului pe terenul agricol și chiar eliminarea acestuia; reducerea impozitului pe utilajele agricole; stimularea cultivării terenurilor prin majorarea impozitelor pentru cei care îl lasă în paragină; amenajarea bazelor de colectare; stimularea înființării abatoarelor de necesitate și a micro-fabricilor de conserve, sucuri naturale și de procesare a laptelui; acordarea de ajutoare de minimis pentru ovine și bovine; atragerea de fonduri europene în agricultură și crearea unui fond de garantare, susținut de stat, pentru fermierii care doresc să-și dezvolte micro-fabrici sau micro-ferme; subvenționarea prețului la motorina folosită în agricultură; acoperirea unei jumătăți din marfa expusă în supermarket-uri cu produse alimentare românești sau stimularea producției de tomate și de cărnii de porc.

Întrebat care ar trebui să fie prioritățile unui parlamentar, pe lângă cele derivate din activitatea în cadrul legislativului, Gheorghe Bogdan a răspuns tranșant: sprijinirea investitorilor locali și atragerea de noi investiții, ca o garanție pentru menținerea și crearea de locuri de muncă, pentru un trai decent, aici, la noi acasă!