Fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Grindeanu este noua nominalizare de premier PSD-ALDE. Anunţul a fost făcut de liderul PSD, Liviu Dragnea, ieri, după şedinţa Comitetului Executiv al partidului.

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că social-democraţii renunţă la propunerea Sevil Shhaideh, după ce Shhaideh i-a spus că a primit ameninţări cu moartea după nominalizarea ei. Liviu Dragnea a precizat că PSD a avut mai multe variante - să declanșeze suspendarea președintelui Klaus Iohannis, să mențină propunerea inițială, Sevil Shhaideh, sau să meargă cu un nou nume. Dragnea a arătat că social-democrații i-au propus să își asume el însuși funcția, dar a refuzat pentru că nu a vrut să forțeze o lege, deși aceasta este neconstituțională și nedreaptă. În consecinţă, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis să-l propună pe Sorin Grindeanu. „Am ales să nu aruncăm ţara într-o criză politică. Am propus colegilor mei, după ce m-am consultat cu domnul Tăriceanu, ca propunerea noastră să fie domnul Sorin Grindeanu. Nu e agent Hamas, poate se descoperă că este KGB, că a omorît pe cineva… Sper că această propunere să fie luată în serios”, a spus Dragnea, care a precizat că el a făcut propunerea în cadrul CExN. „Am hotărât să anunţăm public propunerea şi să trimitem hârtia oficială. Există instituţii pe care le respect foarte mult, dar eu am decis şi colegii mă susţin, să separăm apele dintre servicii şi partide. Vreau să avem colaborare instituţională cu toate instituţiile, dar cinstită şi în limitele legii”, a mai declarat Dragnea. Dacă preşedintele Klaus Iohannis va respinge şi această nominalizare, social-democraţii intenţionează să înceapă demersurile pentru suspendarea din funcţie a şefului statului.

 

Fost ministru, actual preşedinte al CJ Timiş

Sorin Grindeanu, propus de PSD-ALDE premier, a absolvit Facultatea de Matematică, Secţia informatică, a fost viceprimar al Timişoarei, apoi ministru al Comunicațiilor, în prezent ocupând funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Sorin Grindeanu este născut în 5 decembrie 1973, la Caransebeş, este absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 - 1997), apoi, timp de un an, a urmat studii aprofundate, specializarea Baze de Date, tot la Universitatea de Vest. În 1999 a avut o bursă Tempus pe o perioadă de 3 luni la Universitatea Bologna - Italia, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a făcut specializări în domeniul: Educaţia adulţilor la Institutul für Erwahscnenbildung din Frankfurt - Germania, Universidade de Aveiro, Portugalia, Metropolitan Leeds University, Marea Britanie. În perioada octombrie 1998 - octombrie 2000 a fost preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie, apoi timp de un an a fost asistent. Din noiembrie 2001până în ianuarie 2004 a fost director la Direcţia pentru Tineret şi Sport a Judeţului Timiş. În următorii trei ani a lucrat în domeniul privat, iar din iunie 2008 până la alegerea ca deputat în anul 2012 a fost viceprimar al Timişoarei. Este membru PDSR din noiembrie 1996, a deţinut mai multe funcţii în organizaţia judeţeană de tineret, iar în decembrie 2003 a devenit preşedinte executiv al PSD Timiş. În perioada 2004-2008 a fost consilier local la Timişoara. Noua propunere de premier a fost deputat din 2012 până la sfârșitul lunii iunie 2016, când a devenit președinte al CJ Timiș. Grindeanu a activat în cadrul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Grindeanu a fost ministru al Comunicațiilor și societății informaționale în perioada decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015.