Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, la Oradea, că, în actuala situaţie geopolitică, într-o guvernare PSD-ALDE există riscul ca aceasta să fie empatică cu Rusia şi mai puţin empatică cu Europa Occidentală.

„Noi considerăm că cea mai importantă miză a acestor alegeri este cine va fi prim-ministru pentru că există riscul ca anumiţi paşi pe care România i-a făcut în domeniul justiţiei, într-o guvernare PSD-ALDE, să fie făcuţi înapoi. Există, de asemenea, riscul ca, în situaţia geopolitică regională în care Rusia câştigă teren în toate ţările din jurul României, să avem o guvernare, ca să spun aşa, empatică cu Rusia şi mai puţin empatică cu Europa Occidentală”, a declarat preşedintele USR. El a mai adăugat că, la aceste alegeri, existând două opţiuni: Dacian Cioloş sau Liviu Dragnea. În opinia liderului USR, Dacian Cioloş a dovedit, în ultimul an, „onestitate şi bun simţ, preocupare pentru transparentizare şi debirocratizare”, în timp ce Liviu Dragnea este „exponent al unei politici a teleormanizării”, în care corupţia administraţiei generează sărăcie, oamenii având de ales între a sta în sărăcie sau a pleca din România. „Faptul că sprijinim un mandat al lui Dacian Cioloş, şi alte partide susţin acelaşi lucru, PNL fiind cel mai important dintre ele, nu înseamnă că cauţionăm în vreun fel aceste partide. Ele sunt parte ale unui sistem care a dus România în situaţia în care se găseşte azi. Dar există această oportunitate pe care ultimul an de guvernare a dovedit-o, a unui guvern care să fie onest şi să se lupte cu acele mecanisme locale sau naţionale care provoacă corupţie, şi vom sprijini un astfel de guvern”, a afirmat Nicuşor Dan. Liderul USR a anunţat că partidul pe care îl conduce nu va face alianţe şi nu va încheia niciun acord de guvernare cu vreunul dintre partidele care susţin acelaşi prim ministru, Dacian Cioloş, ci va negocia cu premierul pentru includerea în programul de guvernare a unora dintre proiectele promovate în campania electorală. De asemenea, Nicuşor Dan susţine că USR nu va solicita poziţii de miniştri, secretari de stat, prefecţi sau directori de deconcentrate, dar vrea să aibă un cuvânt de spus asupra profilului miniştrilor propuşi. Pe de altă parte, chiar dacă nu va propune oameni într-un Guvern condus de Dacian Cioloş, USR nu se va opune dacă premierul va alege să promoveze în Guvern membri ai USR.

 

Priorităţi ale USR

Nicuşor Dan a menţionat că parlamentarii USR militează pentru implementarea unui mecanism care să controleze în mod sistematic toate achiziţiile publice din România, dar şi pentru introducerea unor criterii clare pentru acordarea fondurilor din partea Ministerului Dezvoltării.

„Suntem foarte preocupaţi de ce se întâmplă cu economia României. Este esenţial să existe un mediu de afaceri concurenţial şi debirocratizat, fără presiuni politice şi fără controale abuzive din partea instituţiilor statului. De asemenea, vrem ca România să stimuleze dezvolatrea acelor ramuri economice care aduc valoare adăugată - IT, industria farmaceutică etc”, a declarat liderul USR. Nicuşor Dan susţine că ţinta electorală a partidului la scrutinul din 11 decembrie este de 10-15%. În Bihor, primele locuri pe lista pentru Camera Deputaţilor sunt ocupate de Silviu Dehelean şi Nadia Pal, iar lista de la Senat e deschisă de Cristian Rusu. Dehelean a menţionat că în Parlament ar dori să susţină „un proiect de infrastructură colosal pentru România, dar nu atât de spectaculos - cadastrul general”, care presupune măsurarea, identificarea şi înscrierea în cartea cadastrală a tuturor imobilelor. „În România avem 40 milioane de imobile şi doar 7,4 milioane sunt înregistrate”, a afirmat Dehelean.