Constituirea Consiliului Judeţean Bihor se amână până săptămâna viitoare, motivul invocat de Prefectura Bihor fiind nedepunerea, de către toate partidele politice, a rapoartelor financiare la Autoritatea Electorală Permanentă.

Convocată iniţial pentru azi, 17 iunie, şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor a fost amânată pentru data de 22 iunie, de la ora 9.30. Anunţul a fost făcut, ieri, de către Instituţia Prefectului Bihor, printr-un comunicat de presă. „Ca urmare a faptului că, până  azi, 16.06.2016, nu toate partidele politice au depus la Autoritatea Electorală Permanentă raportul financiar prevăzut la art 47 din Legea nr 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniei electorale, candidaţilor declaraţi aleşi nu li se pot valida mandatele conform alin 5 al art 47 din Legea mai sus menţionată. Din acest motiv, Prefectul prorogă termenul stabilit pentru constituirea Consiliului Judeţean Bihor pentru data de 22 iunie 2016 ora 9.30, astfel încât toţi consilierii judeţeni să poată fi validaţi, iar Consiliul Judeţean Bihor să fie legal constituit”, se menţionează în comunicat. De asemenea, prefectul Claudiu Pop a emis un nou ordin cu privire la convocarea ședinței de constituire a Consiliului Local al municipiului Oradea pe data de 22 iunie 2016, întrucât s-a modificat ora la care a fost anunțată inițial ședința. Astfel, în loc de ora 10.00, şedinţa de constituire a CLO va avea loc tot miercuri, 22 iunie, însă de la ora 12.00. Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Bihor figurează: alegerea comisiei de validare, validarea mandatelor consilierilor judeţeni aleşi, depunerea jurământului de către consilierii ale căror mandate au fost validate, alegerea preşedintelui şi vicepreşedinţilor CJ Bihor, respectiv constituirea comisiilor de specialitate. De asemenea, în cadrul şedinţei de constituire a CLO, pe lângă validarea noilor consilieri şi depunerea jurământului, vor fi aleşi cei doi viceprimari ai municipiului.

La mâna UDMR

Având în vedere că niciun partid nu are majoritatea în CJ Bihor, în aceste zile se poartă negocieri. Cea mai curtată formaţiune politică este UDMR, pe care speră să o convingă să li se alăture pentru a forma o majoritate atât PNL, cât şi PSD. De altfel, PNL, prin primarul Ilie Bolojan, a anunţat că e dispus să le ofere celor de la UDMR inclusiv un fotoliu de viceprimar în Oradea, în condiţiile în care, având o majoritate confortabilă, de două treimi din mandate, practic nu are nevoie de sprijinul niciunui alt partid pentru a vota toate proiectele propuse de Primărie. Echipa de negociere a UDMR este formată din Alexandru Kiss, Rozalia Biro, Pasztor Sandor şi Huszar Istvan. Potrivit senatoarei Rozalia Biro, ieri, în prima parte a zilei, negocierile nu erau încă finalizate. Totuşi, Biro a menţionat că membrii comunităţii maghiare ar dori să aibă viceprimar. Senatoarea UDMR e de părere că faptul că timp de trei ani UDMR nu a avut viceprimar în Oradea a determinat scorul mic obţinut de candidaţii Uniunii în municipiu. „Aceasta este dovada că este bine să avem un reprezentant în conducerea oraşului”, a declarat Rozalia Biro, adăugând că membrii comunităţii maghiare din Oradea aşteaptă rezultate pentru a avea încredere în UDMR. „Acesta este mesajul pe care trebuie să-l înţelegem în urma alegerilor locale. Având funcţia de viceprimar, ai anumite mijloace prin care poţi să iei decizii şi poţi să prezinţi rezultate. Aşa cum cunosc eu comunitatea maghiară din Oradea, ea are aşteptări concrete de la reprezentanţii care lucrează în administraţia locală. Pentru rezultate trebuie să ai o oarecare putere, pe care nu o poţi avea fără această funcţie”, a menţionat Biro.