Ieri după-masă la Casa de Cultură a Sindicatelor din Parcul 1 Decembrie a avut loc lansarea candidaților PNL Bihor pentru alegerile parlamentare din decembrie, în prezența numeroasă a membrilor liberali și simpatizanților din Oradea.

,,Așa cum știți, la alegerile locale PNL a obținut în județul Bihor 45% din voturile electoratului, rezultat pe care ne dorim să-l menținem și la alegerile parlamentare, si să avem doi senatori și patru deputați”, a subliniat Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor și primarul municipiului Oradea în deschiderea evenimentului. Astfel pe lista PNL Bihor pentru Senat pe primele două locuri se găsesc Popa Cornel, fost președinte al Consiliului Județean Bihor și medicul Suciu Nicolae, iar pentru Camera Deputaților pe primele patru poziții se află senatorul Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheș și Cupșa Ioan, actualii deputați de Oradea și avocatul Kiss Janos.

,,În această campanie, înafara programului național, a premierului Dacian Cioloș pe care îl susținem, a echipei de oameni bine pregătiți pe care îi propunem, ne prezentăm și cu o ofertă care ține cont de problemele județului nostru. Programul nostru se bazează pe cinci priorități care dacă sunt avute în vedere vor face ca ritmul de dezvoltare început în acești ani să continue și să se reflecte în bunăstarea oamenilor”, a continuat Ilie Bolojan.

 

Direcții prioritare de dezvoltare ale județului

În continuare cele cinci direcții prioritare de dezvoltare propuse au fost prezentate de către președintele Ilie Bolojan și de echipa propusă, amintind elementele importante ale fiecărei direcții.

Infrastructura este un prim domeniu prezentat cu principalele proiecte care au fost deja demarate și care au în continuare nevoie de sprijin guvernamental, cum ar fi legătura orașului Oradea cu viitoarea autostradă, dezvoltarea aeroportului, terminalul intermodal:

,,O infrastructură bună nu-ți garantează dezvoltarea, dar una proastă te duce înapoi. Este important să legăm orașul și județul nostru de București și Europa aerian, rutier și feroviar. De aceea autostrada și legătura cu Oradea sunt proiecte vitale pentru noi”, a subliniat Ilie Bolojan.

,,Noi în judeţ ne-am făcut întotdeauna datoria şi l-am adus pe primul loc, iar acum datoria noastră este să continuăm proiectele începute. Peste doi ani sărbătorim 100 de ani de la unire, primul pas în modernizarea României, şi asta se datorează si Partidului Naţional Liberal şi dacă acum suntem în faţa unei noi bătălii importante, cred că vom câştiga alegerile pentru ca judeţul Bihor să fie în continuare unul din judeţele fruntaşe. Când am fost la guvernare între 2004 - 2008 am adus peste 160 milioane euro pentru 22 localităţi", a spus Cornel Popa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, accentuând necesitatea îmbunătăţirii infrastructurii, modernizarea aeroportului, amenajarea de centuri ocolitoare, electrificarea căii ferate Cluj-Napoca - Episcopia Bihor sau construirea terminalului intermodal.

O altă direcţie importantă este aceea a locurilor de muncă mai multe, mai bine plătite și mai aproape de case.

,,Nivelul de trai a crescut în Bihor şi datorită celor care şi-au făcut datoria în administraţie. Aici s-a investit în sănătate, în educaţie, în infrastructură. PNL susţine în continuare o reţea de parcuri industriale în judeţ prin care să apropie locurile de muncă de casele oamenilor. Avem nevoie de o economie puternică, de locuri de muncă cu salarii mai mari, de aceea trebuie să creăm locuri de muncă, să înfiinţăm parcuri industriale şi în judeţ pentru a atrage investitori, şi bineînţeles să susţinem antreprenorii locali, care dau stabilitate locului”, a subliniat deputatul Ioan Cupşa.

Educaţia este următoarea direcţie susţinută de echipa PNL Bihor, care trebuie să răspundă necesităţilor de pe piaţa muncii, cu accent pe şcoala de meserii şi pe susţinerea universităţii.

,,Ne propunem să dotăm mai bine şcolile profesionale şi internatele şi vom face demersuri pentru ca cei din mediul rural să beneficieze de masă şi cazare gratuită. Dorim să dezvoltăm şi învăţământul superior, să creăm oportunităţi pentru studenţi, iar un proiect important este realizarea campusului universitar. Universitatea din Oradea trebuie să devină tot mai atractivă, în aşa fel încât să reducem numărul studenţilor care pleacă şi să încurajăm venirea în oraş a tinerilor din zona limitrofă judeţului”, a accentuat deputatul Florica Cherecheş.

În ceea ce priveşte sănătatea, echipa PNL Bihor propune continuarea investiţiilor în sistemul medical în aşa fel încât judeţul Bihor şi Oradea să aibă spitale cât mai bine dotate şi servicii adecvate cu medici bine pregătiţi.

,,Medicul Suciu Nicolae este un medic care a demonstrat în activitatea lui şi sper ca alături de ceilalţi colegi ai noştri să întărească echipa ca să propunem soluţii medicale pentru sistemul de sănătate local şi naţional”, a adăugat Ilie Bolojan.

,,Mama, copilul şi tatăl sunt celula de bază a societăţii. Îmi voi aduce în continuare aportul aşa cum am făcut-o şi până acum pentru a dezvolta servicii medicale de calitate şi voi milita pentru respectul faţă de familie, pentru ca viitorul ţării noastre să fie cel aşteptat”, a declarat medicul Suciu Nicolae, profesor universitar, director al Spitalului Polizu din Bucureşti şi director al Institutului de Ocrotire a Mamei şi Copilului.

Turismul şi agricultura este un alt domeniu important al programului prezentat de echipa PNL Bihor, iar punerea în valoare a produselor locale de calitate şi a turismului local pot influenţa în mod semnificativ dezvoltarea judeţului.

,,Doar un Guvern competent cu oameni bine pregătiţi şi cu viziune, cu un premier ca Dacian Cioloş poate implementa proiecte importante precum sănătatea, educaţia şi infrastructura. Niciodată când stânga a condus la nivel naţional şi local nu s-a realizat niciun proiect important în Bihor. Nu ne lipseşte nimic pentru a câştiga aceste alegeri, avem candidaţi bine pregătiţi iar programul nostru este unul puternic”, a apreciat senatorul Gavrilă Ghilea.

Miza pentru Oradea

În încheierea evenimentului, Ilie Bolojan a vorbit încă o dată despre importanţa acestor alegeri şi despre proiectele demarate în Oradea care au în continuare nevoie de susţinerea guvernului:

,,Miza pentru noi este să-i convingem pe oameni că trebuie să meargă la vot şi că merită să voteze pentru noi. E bine să ai un Guvern care să sprijine proiectele judeţului, fie că vorbim de centura Aleşd, inelul de legătură cu autostrada, Sala de Sport Multifuncţională, nu avem nevoie de un guvern care să saboteze proiectele noastre aşa cum cei de la PSD au făcut-o de nenumărate ori. Dacă va câştiga PNL îl vom avea premier pe Dacian Cioloş. Dacă câştigă PSD, îl vom avea premier pe Dragnea sau pe o sosie a lui, cu miniştri PSD care nu ştiu unde e judeţul Bihor pe hartă și pentru care proiectele noastre nu vor fi o prioritate. Primăria Oradea a creat condiţii pentru a creşte prosperitatea. Asta trebuie să facă un guvern, să creeze condiţii pentru dezvoltare. Asta e diferenţa între cele două programe: programul PNL creează condiţii de dezvoltare pe când PSD-iştii promit că totul va fi bine, fără ca oamenii să facă nimic. Vă îndemn ca în următoarele 30 de zile să vă faci câteva minute, să vorbiţi cu aparţinătorii, cu prietenii, să le explicaţi miza acestora alegeri şi îi convingeţi să voteze PNL pentru Oradea, Bihor şi România. Dumnezeu să aibă în pază, oraşul nostru, judeţul nostru şi ţara noastră!", a conchis Ilie Bolojan.