Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, s-a declarat mulţumit de scorul obţinut de social-democraţi în Bihor. Potrivit lui Mang, în urma votului direct, social-democraţii au trei mandate în Camera Deputaţilor şi un mandat de senator, însă, după redistribuire, ar putea să mai obţină un mandat de senator.

 

„În 47, dacă nu 48 de unităţi administrativ-teritoriale, PSD a ieşit pe primul loc, iar în alte 49, pe locul doi. Voturile adunate din tot judeţul ne-au plasat pe primul loc, la o diferenţă de aproape 14.000 voturi faţă de locul doi, PNL”, a declarat, ieri, preşedintele PSD Bihor, care susţine că rezultatele s-au datorat faptului că bihorenii au înţeles programul electoral al PSD, în timp ce liberalii „s-au axat exclusiv pe critici” la adresa oamenilor din PSD. În ceea ce priveşte rezultatul în Oradea, Mang a menţionat că PSD a fost pe locul doi, la o diferenţă de peste două procente de PNL. „Aş fi vrut să câştigăm şi în Oradea, pentru că aici marile realizări au căzut una după cealaltă. Totuşi, sunt mulţumit, pentru că am obţinut peste 10.000 de voturi în plus faţă de scorul politic de la locale, la o prezenţa în municipiu mai mare. La nivel de judeţ, am obţinut cu 7.000 de voturi mai mult decât la locale, în condiţiile în care prezenţa pe judeţ a fost cu aproape 10 procente mai mică”, a menţionat Ioan Mang. El a ţinut să le mulţumească bihorenilor pentru că s-au prezentat la vot peste media pe ţară şi pentru că „nu s-au lăsat păcăliţi de lozinci, minciuni şi bârfe la adresa PSD şi a membrilor acestuia”. Potrivit calculelor PSD, în urma votului direct, social-democraţii vor avea trei deputaţi (Gheorghe Bogdan, Adelina Coste şi Ioan Sorin Roman) şi un senator (Florian Bodog), PNL - doi deputaţi şi un senator, iar UDMR - doi deputaţi şi un senator, astfel că, deocamdată, rămân nedistribuite un mandat de senator şi două de deputat. La redistribuire, susţine Mang, PSD se aşteaptă să primească mandatul de senator pentru Felix Cozma, în timp ce mandatele de deputat ar urma să ajungă la PNL şi USR. La PSD ar putea fi probleme cu mandatul lui Ioan Sorin Roman, acesta fiind condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca incompatibil, în urma unui proces cu Agenţia Naţională de Integritate. În sentinţă, lui Roman i s-a interzis să ocupe, timp de trei ani, funcţii ori demnităţi publice. Ioan Mang a menţionat că Roman a cerut o ordonanţă preşedinţială de suspendare a acestei sentinţe. „Deocamdată a obţinut un termen în februarie. Trebuie să vedem dacă a obţinut şi o hârtie pentru suspendarea hotărârii. Dacă da, atunci va primi mandatul, dacă nu, nu”, a declarat Mang, adăugând că situaţia va fi lămurită în zilele următoare de Biroul Electoral Judeţean. Dacă acestuia nu-i va fi validat mandatul, în Parlament va ajunge Dumitru Gherman.

În ceea ce priveşte viitorul premier, Ioan Mang a declarat că PSD „va respecta Constituţia” şi că Liviu Dragnea „nu are interdicţie de la nicio instanţă de a candida şi de a fi ales”. Tot Mang a precizat că dacă Dragnea va fi propunerea PSD, preşedintele Iohannis, „cu toate nodurile şi tot ce are dânsul în gât”, va trebui să-l accepte. „PSD va decide după ce se formează Parlamentul. Normal şi firesc este ca omul care este preşedintele partidului şi care a obţinut cel mai bun scor din istoria acestui partid, adică preşedintele Dragnea, să aibă ultimul cuvânt”, a declarat Mang, adăugând: „Faptul că domnul Dragnea are o condamnare pentru că a făcut politică, mi se pare deplasat să o treci la principii de integritate. Are o condamnare pentru că a dat telefoane şi a mobilizat lumea la vot, nu a votat dânsul nici multiplu şi nici nu a zis că să voteze cineva în locul nu ştiu cui”.