Sâmbătă, 1 octombrie 2016, a fost inaugurată slujirea liturgică în paraclisul de la demisolul noii biserici, aflată în construcție, cu hramul “Duminica Tuturor Sfinților” din Oradea. A fost o zi de mare bucurie duhovnicească la care au participat sute de credincioși dreptmăritori orădeni.

 

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, un sobor de nouă preoți, în frunte cu delegatul Chiriarhului, Părintele Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, au oficiat slujba de sfințire a apei, Agheasma Mică, fiind binecuvântat interiorul paraclisului, urmată de cea dintâi Sfântă Liturghie în spațiul liturgic generos amenajat la demisolul noii biserici.

La inițiativa și prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei, ca urmare a construirii de noi cartiere la marginea dinspre sud a municipiului Oradea, la ieșirea spre drumul național E671 ce leagă Oradea de Arad, în cadrul parohiei Oradea-Ioșia I s-a hotărât ridicarea unei noi biserici care să deservească credincioșii ortodocși din cartierele noi Europa, Luceafărul și Nicolae Bălcescu, iar Părintelui Vasile Marin Dindelegan, preot paroh la parohia Oradea-Ioșia I i-a fost încredințată responsabilitatea zidirii noului sfânt lăcaș.

Terenul pentru viitoarea biserică a fost primit în anul 2008 de la Primăria Municipiului Oradea, piatra de temelie fiind sfințită și așezată de către Preasfințitul Părinte Sofronie în ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2008. Construcția a început în anul 2011, după obținerea tuturor avizelor și efectuarea expertizelor necesare, planul noii biserici fiind inspirat după basilica San Vitale din Ravenna, Italia, unul dintre monumentele cele mai reprezentative ale arhitecturii și artei bizantine. În anul 2015 a fost finalizat demisolul bisericii, iar în acest an s-au încheiat lucrările de amenajare a paraclisului de la demisol, fiind împodobit și înzestrat cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe.

La sfârșitul Sfintei Liturghii din ziua sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului, pentru sporirea slujirii și misiunii la noua biserică și ajutor în lucrarea de construire a noii biserici, din încredințarea Chiriarhului Oradiei, protopopul locului a instalat ca preot coslujitor la parohia Oradea-Ioșia I pe Părintele Cornel Baciu Borz, fost paroh la parohia Popești, Protopopiatul Marghita.

Șirul cuvântărilor de la final a fost deschis de Părintele Protopop Dorel Octavian Rus, care a transmis cuvânt de binecuvântare și felicitare din partea Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei adresat preoților și bunilor credincioși ai parohiei. Protopopul a subliniat necesitatea și importanța zidirii de noi biserici, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor duhovnicești ale credincioșilor și a fi cât mai aproape de aceștia, în mijlocul noilor cartiere și comunități ce au apărut în ultimii ani. De asemenea, a evidențiat jertfa pe care Părintele Vasile Marin Dindelegan a depus-o, împreună cu familia sa și cu credincioșii parohiei Oradea-Ioșia I, astfel încât, în ciuda tuturor opreliștilor și ispitelor, noul Sion se ridică și slujirea liturgică a început.

Părintele paroh Vasile Marin Dindelegan a mulțumit Atotputernicului Dumnezeu pentru că l-a învrednicit să ajungă această sfântă zi în care s-a pus început bun săvârșirii sfintelor slujbe în paraclisul de la demisol noii biserici, un loc binecuvântat unde Dumnezeu a dorit să se ridice o Casă a Domnului, o biserică mărturisitoare peste veacuri a credinței ortodoxe a neamului românesc. Parohul a mulțumit Chiriarhului Oradiei pentru multa binecuvântare și purtare de grijă pe care o arată față de parohia Oradea-Ioșia I.

Apoi, Părintele Cornel Baciu Borz a mulțumit Ierarhului pentru încrederea acordată, arătând că, împreună cu părintele paroh, va depune tot efortul și întreaga sa pricepere pentru ridicarea noii biserici, dar și pentru zidirea sufletească a credincioșilor încredințați spre păstorire.

Pr. Cristian RUS