Mii de credincioşi ortodocşi din Bihor, din judeţele limitrofe, dar şi din alte colţuri ale ţării, au participat, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2015, la hramul Sfintei Mănăstiri Izbuc din Eparhia Oradiei.

 

Un prilej de mare binecuvântare pentru obştea mănăstirii şi pentru toţi pelerinii veniţi să ia parte la praznicul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Izbuc a fost prezenţa unei icoane reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, icoană pictată de către binecunoscutul duhovnic transilvănean, Părintele Arsenie Boca, pe când avea vârsta de 19 ani.

Sfintele slujbe au început în ajunul sărbătorii, vineri seara, prin oficierea slujbei Privegherii şi a Prohodului Maicii Domnului, urmate de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu sfinte moaşte a mănăstirii la izvorul tămăduitor Izbuc, şi au continuat cu Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie săvârşită la miezul nopţii.

Sfânta Liturghie din ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului a fost săvârşită de către Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în altarul de vară al mănăstirii, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a mii de credincioşi. După încheierea Sfintei Liturghii, Domnul Gheorghiță Ienciu, primarul comunei Cărpinet, în raza căreia se află și Mănăstirea Izbuc, a conferit Preasfințitului Părinte Sofronie al Oradiei titlul de cetățean de onoare al comunei.

În cuvântul rostit la final, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mihail Tărău, stareţul mănăstirii, a mulţumit Preasfinţitului Părinte Sofronie pentru prezenţa la acest hram şi pentru purtarea de grijă necontenită pe care o are faţă de aşezământul monahal de la Izbuc. Părintele stareț a mulțumit și doamnei Zoe Maria Dăian, nepoată a Părintelui Arsenie Boca, care a dăruit Mănăstirii Izbuc, pentru o vreme o icoană pictată de unchiul domniei sale, Părintele Arsenie Boca, pentru bucuria obștii monahale și a mulțimilor de pelerini prezenți la hramul mănăstirii bihorene. Mulţumiri au fost aduse tuturor pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării şi tuturor celor care se jertfesc pentru sfânta mănăstire şi pentru construcţia noii biserici mari a mănăstirii.

După Sfânta Liturghie toţi pelerinii au primit şi merinde pentru trup, bucate tradiţionale alese, care au întregit bucuria şi frumuseţea praznicului.

La sărbătoare au fost prezente și numeroase oficialități centrale, județene și locale între care dl. Cornel Popa, președintele Consiliului judetean Bihor, dl. Victor Micula, Ambasadorul României în Ungaria, Cristian Bitea, subsecretar de stat și numeroși primari din comunele învecinate.

Ctitorită de vrednicul de pomenire Episcop Roman Ciorogariu al Oradiei, pe locul unei străvechi vetre de sihăstrie românească, în preajma unui izvor cu ape tămăduitoare, Mănăstirea Izbuc îşi serbează în fiecare an hramul, încă de la sfinţirea primei ei biserici, la 15 august 1932. Atraşi de renumele acestei mănăstiri dar şi de accesul facil auto până în curtea sfântului aşezământ, în ultimii anii, tot mai mulţi pelerini îi calcă pragul pentru apa izvorului „Izbuc”, cât şi pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, existentă în mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia.

Prin grija Preasfinţitului Părinte Sofronie, prin osteneala părintelui stareţ, Arhim. Mihail Tărău, în ultimii ani Mănăstirea Izbuc se află într-o frumoasă şi binecuvântată perioadă de înflorire duhovnicească şi administrativ-gospodărească. În incinta aşezământului monahal se află în plină construcţie, din anul 2010, o nouă biserică, reprezentativă, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului”, „Duminica Sfinţilor  Părinţi de la Sinodul I Ecumenic” și „Sfântul Ierarh Nectarie”, dar şi corpuri noi de chilii, case de oaspeţi, clădiri pentru ateliere şi alte anexe.