Izvorul Tămăduirii este un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creştin. Este sărbătoarea din Săptămâna Luminată care ne arată poziţia şi rolul Maicii Domnului în lucrarea mântuirii, deci este închinată Fecioarei Maria. Din punct de vedere istoric, Izvorul Tămăduirii ne aminteşte o minune. Printre lăcaşurile de cult care îşi vor sărbători astăzi hramul se numără şi Biserica ortodoxă Izvorul Tămăduirii, din Oradea, situată în incinta Spitalului Clinic Judeţean Staţionar 2.

 

Împăratul Leon cel Mare, înainte de urcarea pe tron, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit un glas care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului, prin mila şi lucrarea Maicii Domnului, care i s-a descoperit. În toate bisericile şi mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârşeşte slujba de sfinţire a apei (aghiasma mică), după o rânduiala adecvată Săptămânii Luminate.

 

Primul edificiu de cult din Oradea, ridicat sub stăpânire românească

Biserica a fost construită între anii 1934-1937, în timpul domniei regelui Carol al II-lea, fiind primul edificiu de cult din Oradea, care a fost ridicat sub stăpânire românească. „A fost prima biserică de spital din Transilvania, totodată ca mărturie elocventă a simţămintelor şi acţiunilor naţionale şi creştineşti ale românilor bihoreni după un mileniu de stăpânire străină şi reîntregirea ţării”, spune parohul bisericii, părintele Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei. În perioada Dictatului de la Viena, biserica a fost închisă de autoritățile horthyste, care au dorit să o facă biserică ortodoxă maghiară. S-a redeschis după ce a fost eliberată Oradea, reluându-și misiunea, până la venirea regimului comunist, care a închis-o din nou, pe motiv că acest lăcaş de cult funcţionează în cadrul unei instituţii publice de stat, cum era Spitalul. În anul 1987, episcopul Vasile Coman, după mai multe încercări zadarnice de a desfereca lăcaşul martir, s-a gândit la o strămutare a bisericii în Cartierul Nufărul. Ierarhul a ales strategia strămutării doar pe hârtie, sub paravanul căreia Episcopia ar fi construit în zona aleasă o biserică frumoasă şi încăpătoare, pentru care s-au şi pregătit fondurile necesare. Edificiul vechi ar fi rămas la locul lui, aşteptând vremurile unei minuni a reînvierii sale. „Probabil pentru a nu crea un precedent în ceea ce priveşte extinderea şi în provincie a ceea ce s-a petrecut în capitală cu mutarea unor biserici, de la Departamentul Cultelor (sau Ocultelor, cum se şoptea pe atunci) a venit un răspuns laconic adresat Episcopiei în care se spunea sec şi rece că mutarea bisericii din curtea Spitalului nu este oportună!”, a mai spus părintele Rusu.

 

Program liturgic, cu ocazia hramului

Timp de treizeci de ani, în perioada comunistă, biserica a fost închisă, fiind redeschisă în 24 februarie 1991. După Revoluție, între primele hotărâri luate a fost redeschiderea bisericii spitalului. Episcopia a finanțat lucrările de schimbare completă a acoperișului și tencuirea exterioară. În februarie 1991, episcopul Vasile Coman a târnosit din nou biserica, și s-a început slujirea în ea. Mobilierul bisericii a fost executat la Şcoala de Arte şi Meserii din Oradea, iar pictura iconostasului, de către profesorul Nicolae Irimie. Între anii 1990-1991, a fost refăcut acoperişul, iar între 1991-1992, a fost realizată pictura în tehnica tempera. Biserica și-a reluat misiunea de a fi în mijlocul bolnavilor, dar a devenit și biserică de parohie, deservind credincioșii din zona respectivă. Alături de părintele Dorel Octavian Rusu, la această biserică slujește părintele Titus Scurt. Astăzi, 6 mai, cu ocazia hramului sfântului lăcaș, programul liturgic va începe la ora 9.00, cu Utrenia, urmată de Sfânta Liturghie, la ora 10.00. După-masă, de la ora 17.00, va avea loc sfințirea apei și Sfânta Taină a Maslului de Obște. De menționat că, la această biserică, se oficiază liturghie zilnică, de la ora 8.00, iar Taina Sfântului Maslu, în fiecare vineri, de la ora 17.00.