Ieri, în ziua de cinstire a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, zeci de credincioși, de diferite vârste, au trecut pragul Catedralei Ortodoxe din Oradea, pentru a se închina la racla care adăpostește un fragment din mâna dreaptă a Sfântului. Pentru cei care au o evlavie deosebită față de Sfântul Nectarie a fost un prilej deosebit de a veni și a-i mulțumi personal pentru tot ajutorul pe care l-au simțit prezent în viața lor de când l-au cunoscut.

 

Sfânta Liturghie Arhierească

Încă de marți seara, racla în care se află un fragment din mâna dreaptă a Sfântului Nectarie a fost adusă la Catedrala Ortodoxă din Oradea de către călugării de la Mănastirea Izbuc, după care a avut loc slujba Privegherii.

Ieri, de la ora 9.00, a avut loc Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșită de Prea Sfințitul Sofronie, episcopul ortodox român al Oradiei, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, iar după-masă, de la ora 17.00, a avut loc o procesiune cu Sfintele Moaște, în jurul catedralei, după care a fost oficiată Taina Sfântului Maslu.

Pentru cei care nu au reușit să meargă până acum în pelerinaj la Mănăstirea Izbuc, pentru a se închina la moaștele Sfântului Nectarie a fost o bucurie și emoție deosebit de înălțătoare să-l aibă pe Sfânt chiar în orașul lor.

Mame cu copii mici în brațe, bătrâni și bolnavi, cu toții au venit să-i mulțumească Sfântului pentru tot ajutorul pe care l-au simțit prezent în viața lor de când l-au “cunoscut” pe Sfântul Nectarie.

Deși ziua de cinstire a Sfântului nu este trecută cu roșu în calendar, numărul celor care au participat ieri la Sfânta Liturghie a fost impresionant, semn că popularitatea de care se bucură Sfântul Nectarie în rândul credincioșilor ortodocși este foarte mare. În cuvântul de învăţătură, PS Sofronie a vorbit celor prezenţi despre viaţa şi lucrările minunate ale Sfântului Nectarie, reliefând minunile săvârşite de Sfânt pentru cei aflaţi în suferinţe, fiind grabnic ajutător şi izbăvitor de boli şi suferinţe, nu doar în vremurile trecute, ci şi în zilele noastre.

“Sfântul Ierarh Nectarie a lăsat ca sfintele sale moaşte să fie împrăştiate în toată întinderea lumii creştine ortodoxe, de pe faţa întregului pământ, pentru ca, prin rugăciunile sale, Dumnezeu să vindece, cu puterea şi bunătatea Sa dumnezeiască, pe toţi cei bolnavi şi neputincioşi“, a subliniat ierarhul.

Viaţa şi minunile Sfântului Nectarie

Acest sfânt, unul dintre cei mai noi sfinţi canonizaţi de Biserica Greciei în acest secol, s-a născut la 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei, pe malul Mării Marmara. Părinţii săi au fost oameni săraci, dar foarte evlavioși. Din botez a primit numele de Anastasie, bucurându-se din pruncie de o aleasă educaţie creştinească. La vârsta de 14 ani, pleacă la Constantinopol, unde munceşte din greu pentru hrană. Singura lui mângâiere, după orele istovitoare de muncă, era Sfânta Biserică. Remarcat de conducătorii Şcolii Metocului Sf. Mormânt, este angajat ca pedagog şi învăţător la această şcoală. La 27 de ani devine monah la Mănăstirea Nea Moni, de pe această insula. A terminat liceul în anul 1881. Facultatea de Teologie a făcut-o în Atena.

Reîntors în Alexandria Egiptului, este numit predicator principal al Patriarhiei. Trece prin toate treptele ierarhice, fiind hirotonit (15 ianuarie 1889) episcop şi numit mitropolit de Pentapolis. În anul 1890, din pricina unor neînţelegeri, este trimis în Grecia. Înjosit şi trecut cu vederea multă vreme, ajunge în cele din urmă director al Seminarului Teologic Ortodox Rizareion. Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic după ce consideră că şi-a îndeplinit datoria şi întemeiază, împreună cu un grup de ucenice, Mănăstirea Sfânta Treime din Insula Eghina. După trecerea sa la cele veşnice, în 1920, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir. Canonizarea sa a avut loc în 1961, fiind serbat pe 9 noiembrie.

Despre minunile săvârşite de Sf. Nectarie în zilele noastre - mai ales vindecări de cancer şi alte boli grave, ce se săvârşesc la moaştele sale, ori cu untdelemn de la candela sa - s-au scris nenumărate cărţi în Grecia, care, în parte, au fost traduse şi în româneşte.