„În Bihorul nostru drag, la Izbuc în vârf de deal, în mijlocul codrului șade Maica Domnului.”

 

An de an, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului aduce împreună mii și mii de pelerini care își îndreaptă pașii, cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”, spre Sfânta Mănăstire Izbuc, devenit un adevărat simbol al spiritualității ortodoxe de pe aceste meleaguri, la hramul străvechiului așezământ monahal din pământul istoric al Bihorului străbun.

Aleasă de Dumnezeu a fi Maica Fiului Său, venerată pe pământ de Sfântul Arhanghel Gavriil, cinstită de Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, de Sfinţii Apostoli şi de toţi creştinii, Maica Domnului este venerată deopotrivă de îngeri şi de sfinţi, după trecerea ei în lăcaşurile cereşti. Ea este cea „binecuvântată între femei”, Fecioară şi Maică în acelaşi timp, cea dintâi dintre oameni care a ajuns la starea de îndumnezeire, ce constituie chemarea divină adresată tuturor creştinilor.

Prin Iisus Hristos, Maica Domnului a devenit mama tuturor creştinilor, maica celor ce s-au unit cu Dumnezeu întru Fiul. Cinstirea Maicii Domnului este atât de vie în evlavia credincioşilor pentru că ea nu şi-a încheiat încă misiunea sa pământească. Ea a rămas peste veacuri o mijlocitoare puternică pe lângă Fiul ei. Ea nu încetează a-L ruga să ierte păcatele oamenilor, dăruindu-le vreme de pocăinţă. Rugăciunile ei sunt bineprimite, căci ce fiu nu-şi ascultă oare mama, când îl roagă cu lacrimi fierbinţi să ierte pe cei ce i-au greşit?

Postul şi sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului au pătruns pe meleagurile noastre odată cu generalizarea cultului Sfintei Fecioare Maria în primele secole creștine. Românii i-au acordat o cinstire deosebită, sărbătoarea fiind așteptată și trăită cu aproape aceeaşi intensitate ca Învierea Domnului sau Nașterea Domnului, mai ales datorită evlaviei deosebite a românilor față de Născătoarea de Dumnezeu. De asemenea, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este cinstită şi prin mulţimea de biserici și mănăstiri care poartă acest hram.

Din cele mai vechi timpuri, Maica Domnului și-a ales loc de sălășluire și la Sfânta Mănăstire Izbuc, ce a funcţionat din străvechime ca vatră de sihăstrie monahală, fiind reactivată în anul 1928 de către Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei. Ea funcţionează neîntrerupt de la reluarea firului vieţii monahale, fiind singurul aşezământ monahal existent în Episcopia Oradiei până la evenimentele din decembrie 1989.

Multe și minunate minuni s-au săvârșit și se săvârșesc aici până în zilele noastre. Dacă tradiția spune că în urmă cu multe secole la izvorul de la Izbuc un cioban care păzea oile satului, care era și surd, și mut, ajuns cu oile în această poieniță, la izvor, după ce a băut apă din izvor, a început să audă și să vorbească, în vremea noastră cartea de aur a mănăstirii consemnează mărturii cutremurătoare ale unor vindecări miraculoase, prin intervenție divină, iar mulți dintre cei tămăduiți se întorc aici să mulțumească Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Ierarh Nectarie sau altor sfinți pentru darul neprețuit al sănătății sufletești și trupești pe care l-au primit în acest loc binecuvântat.

 

La Tine vin Măicuță, la Tine vin cu dor,

La sfânta Ta icoană, la sfântul Tău izvor!”

În ultimii ani, Mănăstirea Izbuc şi-a regăsit vocaţia de adevărată oază duhovnicească pentru tot mai mulţi pelerini din Bihor, dar şi din întreaga ţară, care vin în pelerinaj în mod organizat sau pe cont propriu, atraşi de cadrul natural deosebit de pitoresc, de sfintele slujbe ce se săvârşesc aici potrivit tipicului mănăstiresc, de dragostea şi ospitalitatea cu care sunt întâmpinaţi de către obşte, dar mai ales de izvorul de apă tămăduitor, de fragmentul din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci pe care a fost răstignit Domnul nostru Iisus Hristos, de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuţi, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, care se află aici încă de la reînvierea mănăstirii, din anul 1928, de icoana Mântuitorului Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de Părintele Arsenie Boca la vârsta de 19 ani, dar şi de moaştele Sfântului Ierarh Nectarie, un fragment din mâna dreaptă, așezat de puțină vreme într-o frumoasă raclă realizată la Atelierele Patriarhiei Române, şi de părticele din moaștele altor sfinţi ai Bisericii dreptmăritoare, aflate în patrimoniul aşezământului monahal, astfel încât la Mănăstirea Izbuc rugăciunea continuă a monahilor se împleteşte cu evlavia permanentă a pelerinilor.

Dar acest loc binecuvântat de Dumnezeu și ocrotit de Maica Domnului se înnoiește nu doar duhovnicește, căci la iniţiativa, cu binecuvântarea şi prin grija Preasfinţitului Părinte Sofronie, episcopul Oradiei, prin osteneala și jertfa Preacuviosului Părinte Arhimandrit Mihail Tărău şi a obştii de la Mănăstirea Izbuc, începând din anul 2010 și până la finele anului 2015, la Sfânta Mănăstire Izbuc s-a construit o nouă biserică reprezentativă, al cărei plan este inspirat după modelul bisericii mari de la Mănăstirea Ravaniţa din Serbia, construită între anii 1375-1377, ctitoria Sfântului cneaz Lazăr. Noul sfânt lăcaș este finalizat la exterior, iar în interior este pregătit pentru primirea veşmântului de pictură. Ziua de prăznuire a Adormirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu transformă Mănăstirea Izbuc într-un loc de pelerinaj special, un loc al comuniunii de rugăciune pentru mii de credincioşi ortodocşi din Bihor, dar şi din alte colţuri ale ţării, care vin să îi aducă laudă și preamărire celei „mai cinstite decât heruvimii”.

Programul liturgic va începe, și în acest an, în ajunul sărbătorii, duminică seara, de la ora 19, prin oficierea slujbei Privegherii și a Prohodului Maicii Domnului, urmate de procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maici Domnului la izvorul tămăduitor Izbuc, şi va continua cu Taina Sfântului Maslu și dezlegări, precum şi Sfânta Liturghie săvârşită la miezul nopţii. Apoi, în însăși ziua praznicului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, iar la final toți pelerinii vor fi poftiți la agapa frățească, se arată într-un comunicat al Sfintei Mănăstiri Izbuc.