Ce nu au reuşit să facă trei guverne prin programul naţional de înfiinţare a pârtiilor de schi reuşesc investitorii privaţi. La doar 23 de kilometri de Sibiu a fost amenajat un complex sportiv şi de relaxare după model tirolez. De altfel, unul dintre cei trei investitori este cetăţean austriac din Tirol, ceilalţi doi fiind cetăţeni români.

Complexul Arena Platoş din Păltiniş este destinat în special familiilor, atât cei mari cât şi cei mici având aici la dispoziţie numeroase metode de distracţie şi de practicare a sporturilor de iarnă. Complexul are o şocală de schi/snowboard redutabilă, 12 instructori calificaţi şi atestaţi care îţi garantează că vei învăţa să schiezi ori să te dai cu placa în doar trei zile. De la copii de 3 anişori până la persoane mature care vor să practice sporturile de iarnă, toţi au la dispoziţie două pârtii de începători dotate cu bandă rulantă transportoare, de 20 și 70 de metri. Întregul complex se întinde pe şapte hectare de teren, având în total cinci pârtii, din care trei cu nocturnă, dar şi o pârtie de săniuţe. Pârtiile sunt deservite de teleschi şi telescaun şi sunt ca nivel de dificultate mediu, deci extrem de potrivite pentru cei care învaţă să schieze, dar şi pentru schiorii experimentaţi care pot urma o sesiune binevenită de antrenament. Nu mai puţin de şapte tunuri de zăpadă sunt pregătite să suplinească lipsa precipitaţiilor de sezon. De altfel, una dintre primele lucrări „deştepte" din complexul ridicat pe Platoşul Poplăcii a fost amenajarea pe coama muntelui a unui lac artificial pentru colectarea apei folosite de tunuri. Astfel, complexul nu duce lipsă de zăpadă artificială, iar responsabilii de pregătirea pârtiilor fac o treabă excelentă. Nici nu e de mirare, ei învăţând meserie chiar în Tirol. Pe lângă pârtii, complexul are şi o grădiniţă pe schiuri (există şi o interesantă Alee cu Poveşti cu personaje din desene animate), centru de joacă gonflabil, un funpark, cu trasee de căţărat. Resortul este deschis şi pe timpul verii, iar posibilităţile de cazare sunt chiar în apropiere. De asemenea, la baza pârtiilor există o parcare pietruită cu o capacitate de 400 de locuri. Tot aici există un centru de închirieri schiuri, plăci sau clăpari, echipamentele fiind chiar de calitate şi pentru toate mărimile, de la copii la adulţi. O cană de ceai cald sau vin fiert în pauzele dintre coborâri se poate servi la Apres Ski bar, realizat în stil tirolez. Aici au loc însă şi petreceri, karaoke party, dar găzduieşe şi centrele de comandă pentru competiții naționale și internaţionale. Pe timp de iarnă, în complex lucrează în jur de 70 persoane, în special tineri.

Concursuri trăsnite, cu priză la public

Pe lângă concursurile sportive destinate profesioniștilor sau copiilor, la Arena Platoș Păltiniș se organizează și competiții trăsnite, precum Bikini Race, Slide and Freeze sau concursuri de biciclete pe pârtie. Bikini Race este de departe „trăsnaia" cea mai aşteptată şi gustată de public. Anul acesta ea va avea loc în preajma Zilei Femeii, în data de 6 martie. Cele mai frumoase doamne și domnișoare care nu se tem de schiuri sau placă și de răcoarea zăpezii vor oferi un spectacol memorabil pe pârtie la cea de-a patra ediție a concursului Bikini Race, cel mai așteptat concurs al sezonului.

„Primele trei ediții ale acestui concurs s-au numit Miss Bikini Arena Platoș Păltiniș, cuprinzând probe sportive şi cele tradiționale din cadrul concursurilor de miss din întreaga lume. Cea de-a patra ediție a celui mai așteptat eveniment pe pârtiile complexului Arena Platoș Păltiniș devine puțin mai sportivă. Raportul probelor din concurs va înclina de această dată spre cele pe schiuri sau pe placă, mai degrabă decât pe cele desfășurate doar în clăpari. (...) Concursul va fi compus din trei probe. Fiecare concurentă va trebui să treacă printr-o probă de slalom, ski sau snowboard, contracronometru. Apoi, concurentele vor defila pe banda rulantă a școlii de schi, urmând să arunce la coș cu cele trei mingi de baschet amplasate pe traseu. Ultima probă este parcurgerea unui traseu aplicativ, o probă unde se va puncta și timpul obținut de fiecare concurentă, dar și impresia artistică. Pe traseu vor fi amplasate mai multe elemente sau obstacole", se precizează într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Premiile sunt consistente. Astfel, câștigătoarea Bikini Race va pleca acasă cu o invitație la festivalul Electric Castle și un voucher în valoare de 1.000 de lei la magazinul Hervis. Locurile 2 și 3 primesc, de asemenea, invitații la Electric Castle și vouchere Hervis în valoare de 500, respectiv 250 de lei. Înscrierea la concurs este gratuită, iar doritoarele se pot înscrie în avans folosind acest formular: https://docs.google.com/forms/d/1JONdhPA97XcAGtoe98IRFccr3kU49mVK-jb5zVQ_uzQ/viewform

În ziua concursului, înscrierile vor avea loc între orele 9.30 și 11.30, concursul fiind programat să înceapă la ora 12.00. Şi de ce nu ar câştiga o bihoreancă acest concurs?!

Cealaltă competiţie, Slide and Freeze, este o întrecere în care concurenţii trebuie să traverseze pe schiuri sau pe placă un lac artificial de 10 metri, amplasat la baza pârtiei. Iar despre concursurile de coborâre pe... bicicletă, trebuie doar să îţi evaluezi singur doza de nebunie pentru a te înscrie la o astfel de competiţie. Una peste alta, Arena Platoş din Sibiu este un loc care a trecut cu brio stadiul de promisiune, devenind o destinaţie certă a învăţării şi practicării sporturilor de iarnă.