„Vatra Românească” - Filiala Bihor împreună cu reprezentanți ai Facultății de Muzică de la Universitatea din Oradea, Organizația Seniorilor PSD Bihor și a Femeilor Ortodoxe au fost invitați în ziua de 27 aprilie 2017 la o întâlnire de suflet cu frații români din Ungaria, la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula.

 

La ora 10.00 din fața teatrului orădean, Oana Lianu cu studenții ei artiști, Anca Pirtea, Cristiana Soreanu, Sebastian Popa, Marius Rus, cu mult prea tânărul și neliniștitul Ioan Chivari, doamna Viorica Chestes și subsemnatul o luăm la drum.

Trecem repede vama la Salonta, vameșii ne tratează cu respect, când află că mergem la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, după intrarea în Ungaria, o luăm la dreapta spre Micherechi, doream să vedem cum arată vechea comună românească din Ungaria. Surpriză, ulițele din localitate sunt pustii, nu ne întâlnim cu nimeni cu cine să stăm de vorbă, în schimb, privim spre grădinile localnicilor pline de solarii și gospodari care munceau de zor. În această comună localnicii trăiesc din agricultură, legume, fructe, creșterea animalelor, firmele vin acasă la producători, preiau marfa, o achită pe loc, producătorii sunt mulțumiți au standard de viață ridicat.

Ajungem la biserica ortodoxă unde ne primește cu bunătate părintele Bun care ne vorbește despre istoria localității și a bisericii, despre bucuria că în zilele de sărbătoare biserica e plină, majoritatea tinerilor pleacă la Liceul „Nicolae Bălcescu”  apoi mulți dintre ei la studii superioare în Timișoara, București, Arad, Oradea, Cluj, de altfel, majoritatea cadrelor didactice de la liceu provin din această localitate.

Depășim Micherechiul și ne îndreptăm spre Gyula. Ajunși aici la ora 13.00, ne întâmpină autoguvernatorul românilor Mihai, din Gyula, împreună cu soția. Prietenos, autoguvernatorul ne invită la o scurtă plimbare în oraș, privim cu admirație biserica ortodoxă din centrul orașului, faimoasa stațiune balneară, Cetatea din Gyula, care, așa cum spune interlocutorul nostru, a rezistat mai multe luni la invazia turcească.

Ne oprim la o frumoasa terasă la o cafea, în jur un frumos parc, verdeață multă, curățenie. Din când în când trec pe lângă noi pe jos sau cu bicicleta localnici, auzindu-ne vorbind românește, ne salută cu bună ziua, ne bucurăm.

Eu prefer să stau pe o laviță în curtea școlii, uitându-mă la elevii care fac sport și care vorbesc ba românește, ba ungurește. Mai după masă mamele vin după copii și-i duc acasă. Aproape toate trec pe la mine, mă salută, mă recunosc că sunt din România, îmi mulțumesc și mă îndeamnă ca noi, frații din România, să-i vizităm cât mai des, deoarece pentru ei aceste vizite sunt clipe de fericire, de neuitat. Se apropie ora începerii programului artistic, distinsa doamnă prof. dr. Maria Gurzău ne invită în sala de festivități, unde au venit părinți, copii, precum și elevi de la o școală specială.

Doamna director urcă pe scenă, prezintă componența delegației noastre, la sărbătoarea noastră participă Preasfinția Sa episcopul bisericii ortodoxe în Ungaria părintele Siluan, precum și consulul general al României la Gyula-Ungaria, Florin Vasiloni cu soția.

Sunt invitat să iau cuvântul. Urc pe scenă, mă concentrez să scot în evidență cele mai strălucite evenimente din istoria poporului român, vorbesc despre mândria de-a fi român, în același timp, în semn de respect pentru vecini, subliniez că în egală măsură și ungurii sunt mândri de etnia lor. Românii și ungurii, popoare vecine, şi-au adus contribuția lor specifică la civilizația lumii. După discurs o invit pe scenă pe prințesa naiului, Oana Lianu, care împreună cu studenții ei artiști fac să vibreze sala de bucurie. Ascultăm cu emoție acordurile armonioase ale cântecului bucuriei neamului românesc. Naiul și cântecul românesc sunt o manifestare a spiritului românesc prin care românul este chemat să trăiască frumosul, esteticul, valori superioare care prefigurează frumusețea și binele absolut  lăsat de la Dumnezeu. Oana Lianu a încântat publicul cu talentul său, sala ridicându-se în picioare, drept recunoștință, o aplaudă îndelung.

Rândurile scrise de mine sunt un exercițiu de admirație față de o mare româncă, Oana, bunul nostru național, o adevărată divă, împlinită artistic, tot ce face în muzică face strălucit, Oana înțelege la un nivel superior rostul muzicii, însușirea eternă a înaltelor clipe ce izvorăsc din sufletul neamului românesc. Talentul ei colosal de care a fost de timpuriu conștientă a ajutat-o să devină o mare personalitate a lumii muzicale ce a depășit demult granițele României, Oana a devenit o strălucită artistă a naiului românesc, cu un farmec aparte și un uimitor talent. Vigoarea cu care Oana cântă şi muzica ei vor îmbogăți imaginea României în acest zbuciumat început de secol. Oana personifică frumusețea, ea a intrat definitiv în galeria marilor naiști, vocea ei minunată este ca o divină revărsare de sunete sfinte, generează o vie emoție, personifică frumusețea morală, fizică și sufletească. Muzica Oanei vindecă sufletul, îți dă tăria de-a merge înainte, de a te adăpa de la izvorul sfânt și nesecat al românismului. Miracolul muzicii ei ne copleșește, Oana simte, trăiește, duce mai departe tradițiile unui neam mândru românesc. Oana este o mare româncă, își iubește Țara prin cântecele ei îmbogățește cultura neamului nostru, a unui popor străvechi în Europa care încă din cele mai vechi timpuri a răspăndit frumosul în lume, apărându-şi întotdeauna doar fruntariile.

Îți mulțumim, Oana, pentru că îți iubești Țara ta și a noastră, prin cântecul tău dai strălucire neamului românesc, ești minunată, ești strălucită, ești mândria noastră, a românilor, iată un prilej de-a fi mândri că suntem români. Localnicii ne-au rugat să-i vizităm mai des, acțiunile culturale vor ajuta tinerii din localitățile românești să crească români și pe vecie să rămână români.

 

Cu această ocazie a demarat și Proiectul educațional „ Prietenia fără frontiere”- ediția a II-a, proiect susținut de Școala Gimnazială „ Oltea Doamna” și Școala Gimnazială „ Avram Iancu” Oradea, elevii școlilor au donat cărți colegilor din Gyula și au organizat activități culturale comune.