În anul 1968, comuna Aleșd este proclamată oraș. Însă elementele specifice unei localități urbane, au început să se implementeze abia după anul 1989, când noul sistem instaurat a reușit să "spargă" autoritarismul comunist.

Alegerile libere ce au urmat au reușit să promoveze în fruntea orașului, primari, animați de dorința unor transformări edilitar - gospodărești și sociale, pentru ridicarea standardului de viață al locuitorilor. Perioada de tranziție și eliminarea unor structuri și mai ales mentalități, au încetinit procesul transformărilor în tânărul oraș. Abia după anul 2000, cu fondurile unite provenite din bugetul propriu, cele guvernamentale și mai ales cele europene, s-au înfăptuit importante realizări, care au creionat noua localitate urbană. Promotorul acestor transformări a fost primarul Zeno Țipțer, timp de 15 ani, pe care îi aniversează în acest an, în calitate de edil șef. Aniversarea se constituie într-un bilanț de realizări, împliniri și satisfacții, dar și de eșecuri și nerealizări. Un rol major în aceste înfăptuiri, l-a avut colectivul de salariați ai primăriei, care au transpus în practică inițiativele primarului și hotărârile Consiliului Local.

 

Sectorul edilitar-gospodăresc

Pe baza unui program de perspectivă, pe termen mediu și lung, cu priorități specifice fiecărei etape, ținând cont de posibilitățile financiare, s-au înfăptuit obiectivele majore ce se impuneau. Cea mai presantă necesitate pentru locuitorii orașului a fost alimentarea cu apă, întrucât debitul asigurat de rezervoarele vechi nu mai făceau față numărului mare de blocuri construite, odată cu necesitatea asigurării de locuințe muncitorilor de la fabrica de ciment nou înființată. Apa potabilă prin vechiul sistem de alimentare urca uneori doar până la etajul II, locatarii fiind obligați să se aprovizioneze de la cișmele, cu gălețile. În anul 2000, în primul său an de mandat, Zeno Țipțer a reușit să rezolve acest important obiectiv, prin realizarea unui dren în albia Crișului Repede, care să asigure debitul necesar, precum și modernizarea uzinei de apă, prin înzestrarea cu pompe noi de mare capacitate și aparatură modernă. Paralel cu alte obiective ce necesitau înfăptuite, se afla canalizarea orașului, lucrare ce reclama timp și bani mulți, având în vedere complexitatea lucrărilor. În fiecare an s-a rezolvat pe porțiuni lucrări de extindere și reparații la rețeaua veche existentă. În acest an, printr-un proiect european, în valoare de 8 milioane euro, se va înlocui întregul sistem de canalizare și se va extinde în satele componente orașului. Sectorul sanitar și învățământul au constituit domenii de referință în activitatea primarului și a Consiliului Local.

 

Sănătate

În anii 2003-2004, datorită slabelor performanțe ale spitalului din Aleșd, acesta urma să fie desființat. Serviciile medicale din Aleșd erau asigurate de cinci medici, dintre care doi pensionari, spitalul devenind doar o stație de transfer a bolnavilor spre spitalele orădene. În anul 2015, Spitalul orășenesc din Aleșd și ambulatoriul integrat au devenit unități spitalicești de elită și performante, fiind deservite de 22 medici specialiști, tineri și 60 cadre medii, acoperind toate specialitățile unui spital. Iar ambulatoriul funcționează cu nouă cabinete de specialitate. Începând cu anul 2006, când postul de manager al spitalului a fost preluat de dl. Ioan Todoca, cu sprijinul nemijlocit și permanent al primarului Zeno Țipțer și al Consiliului local, cu ajutorul substanțial al Holcim Aleșd, al fondurilor guvernamentale, europene și cele proprii, s-au realizat: reabilitarea clădirii vechi, construirea unui nou și modern corp de spital, reabilitarea și modernizarea ambulatoriului și dotarea cu aparatură performantă de ultimă generație. Din fondurile bugetare ale primăriei s-a construit în satul Peștiș un dispensar medical modern.

 

Învăţământ

Realizări spectaculoase a cunoscut și învățământul aleșdean. S-a început cu reabilitarea tuturor școlilor din oraș și satele componente și s-au construit clădiri noi, acoperind necesarul de spațiu și condiții pentru desfășurarea unui învățământ performant. Astfel, la Colegiul Tehnic "Alexandru Roman", în derularea unui proiect de construire a unui campus școlar, s-a finalizat darea în folosință a unui corp de clădire cu 18 săli de clasă și laboratoare. La Liceul Teoretic "Constantin Șerban", s-a dat în folosință un nou corp de clădire cu 12 săli de clasă, eliminând desfășurarea cursurilor în două serii. Alte spații pentru învățământ: GPP Aleșd cu 120 locuri, Grădiniță nouă în Peștiș, sală de sport la școala Peștiș, modernizarea localului școlii din Peștiș cu clasele I-IV și nu în ultimul rând Clubul Copiilor, prin transformarea unei vechi centrale termice. Din fonduri europene s-a reabilitat biblioteca orășenească, asigurând spațiile necesare și dotări moderne pentru servicii cultural-educative diverse. Tot din fonduri bugetare proprii s-a construit și căminul cultural din Peștiș, care asigură servicii diverse pentru comunitate. Aspectul urbanistic al orașului s-a îmbunătățit din anul 2013 cu un nou și modern sediu al primăriei, iar în prezent se reabilitează vechea clădire. În același context se înscrie și regularizarea Văii Izvor, care străbate orașul pe o lungime de doi km, urmând continuarea îndiguirii și regularizarea cursului său pe încă 10 km, în amonte. Infrastructura orașului a fost permanent în atenția edililor, reușindu-se asfaltarea celor 60 de străzi, cu o lungime totală de 26 km. De asemenea, între Aleșd și Tinăud, pe distanța de doi km, s-a construit o pistă de biciclete, facilitând legătura cu orașul. Orașul Aleșd, ca şi centru zonal pentru comunele de pe Valea Crișului Repede, asigură pe lângă alte servicii aprovizionarea și desfacerea de produse agro-alimentare, ceea ce a impus edililor orașului, amenajarea unui spațiu modern, într-o piață acoperită.

 

Asistenţa socială

Recent, în cadrul competiției "Gala Județeană a Excelenței în Asistența Socială", organizat de Sucursala Bihor a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, la secțiunea "Omul sfințește locul", primarului orașului Aleșd, Zeno Țipțer, i s-a decernat "Diploma de Excelență" și locul I, pentru înființarea și dezvoltarea serviciilor sociale destinate grupurilor vulnerabile, ca formă de protecție și sprijin al familiilor, persoanelor sau comunității, care se confruntă cu probleme sociale. Domnul Țipțer a manifestat o reală și constantă implicare în crearea de servicii sociale și îmbunătățirea calității acestora.

Prin proiectele pe servicii sociale, din 2004 și până în prezent au fost atrase din fonduri europene peste 1 milion de euro. Un aspect important a fost atragerea în parteneriat cu primăria a unor ONG-uri, specializate în asistență socială, cu care a colaborat în bune condiții. Amintim, Fundația Ruhama, Asociația Caritas Catolica din Oradea, partenere în derularea unor proiecte sociale. Pentru perioada 2000-2015 au fost implementate pe servicii sociale proiectele: "Creșterea șanselor de integrare pe piața muncii a tinerilor marginalizați din Aleșd și Oradea"; Primăria alocă anual din bugetul propriu fonduri pentru cele două Centre de plasament din oraș "Centrul Kojanto Maria și Copiii Dragostei". În decembrie 2005, cu finanțare de la Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, s-a înființat Cantina Socială, în vederea asistării celor peste 100 de persoane cu posibilități financiare reduse. În luna martie 2010, s-a inaugurat "Centrul Multifuncțional Aleșd" realizat în parteneriat cu Fundația Ruhama.

Înființarea acestui centru social este rezultatul proiectului "Un viitor mai bun" finanțat de Guvernul României, prin fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în valoare de 124.537 euro, destinat comunității de rromi. Dar cea mai importantă realizare în domeniul social a fost inaugurarea în anul 2005 a "Centrului de Zi pentru Persoane Vârstnice", care a parcurs trei etape de dezvoltare, modernizare și extindere a serviciilor sociale. Dacă în prima etapă s-a reabilitat clădirea și s-a dotat cu echipamente specifice, în anul 2010, în parteneriat cu Asociația Caritas Catolica s-a implementat proiectul "Intensificarea procesului de incluziune socială a persoanelor vârstnice din orașul Aleșd prin efortul comun al actorilor guvernamentali și non-guvernamentali". Acesta a beneficiat de finanțare pe Programul PHARE 2006 în valoare de 114.500 euro. Prin proiect s-a realizat extinderea și diversificarea serviciilor sociale, în beneficiul unei noi categorii din cadrul grupului vulnerabil, vârstnicii dependenți cu gradul III A și III B. Nevoia de dezvoltare și eficientizare a serviciilor sociale oferite de Centrul de Zi pentru Persoane Vârstnice a făcut posibilă o finanțare în anul 2011 prin POR Axa prioritară 3, îmbunătățirea serviciilor sociale. În valoare de aproximativ 500.000 euro, proiectul a implementat terapia cu apă termală, ca o posibilitate de ameliorare a diferitelor afecțiuni și a crește calitatea vieții persoanelor în vârstă din Aleșd. Prin serviciile terapeutice diversificate oferite de Centrul de Zi, frecvența zilnică a crescut permanent, în prezent sunt înscriși în evidențele centrului peste 700 de beneficiari. Pe lângă serviciile de recuperare fizică, Centrul de Zi organizează și alte activități informative, cultural-educative și recreative: tenis de masă, șah, table, internet, activități de socializare, meloterapie, ergoterapie, terapie ocupațională, de întreținere fizică, de relaxare etc. Anual, pentru primii 80 de membri fideli cu frecvență bună, se organizează excursii cu microbuzul din dotare în diferite locații alese de beneficiari. Transportul este asigurat de Primărie, iar masa, de diverși sponsori. Merită amintite și mesele festive, gratuite, organizate de Primărie cu prilejul sărbătorilor de Paște și Crăciun, pentru toți pensionarii care frecventează Centrul de Zi. Realizări importante în protecția socială sunt și asigurarea de locuințe pentru cei cu familii numeroase și posibilități financiare reduse. În anul 2008, a fost inaugurat un bloc ANL cu 68 de locuințe, pentru tineri de până la 35 de ani, iar în anul 2010, un alt bloc cu 68 locuințe. 

 

Sport, agrement, turism

Realizări importante s-au înfăptuit și în aceste domenii. Începând de la Sala Sporturilor, realizată din fonduri guvernamentale și continuând cu modernizarea sălilor de sport de la cele două licee și noua sală de sport la Şcoala Peștiș, sunt create condiții optime pentru practicarea sportului de masă și de performanță pentru toate categoriile de cetățeni. Cu o investiție de 1 milion de lei din Fondul de Mediu s-a realizat la Tinăud un parc de distracție și agrement cu o suprafață de 8 ha. Se dorește ca în viitorul apropiat acest parc să devină un centru multifuncțional de relaxare, odihnă și divertisment. În ideea valorificării potențialului turistic al orașului și a existenței unui complex termal, Primăria și Consiliul local au demarat un proiect cu finanțare europeană pentru înființarea unui Centru de Informare Turistică, care să promoveze obiectivele turistice din zonă, vestigii istorice, biserici din lemn, monumente arhitecturale, existente în oraș și împrejurimi.

 

Neîmpliniri şi concluzii

Bilanțul transformărilor din ultimii 15 ani, pe lângă realizările menționate, cuprinde și unele neîmpliniri și insatisfacții. Printre ele amintim în primul rând centura ocolitoare a orașului, obiectiv de mare importanță atât pentru oraș, dar și pentru fluidizarea și modernizarea căilor rutiere din România. Orașul Aleșd, fiind străbătut de o arteră europeană (E60), se confruntă cu mari probleme de trafic, datorită unei circulații rutiere nesemaforizate în condițiile unui trafic infernal. Proiectul centurii ocolitoare a orașului, cu finanțare europeană, îndeplinește toate condițiile legale: proiect, fonduri, constructor, lipsind doar o semnătură a unui "ins", care, din rea voință, incompetență sau comandă politică tergiversează începerea lucrărilor. În aceeași situație, însă cu costuri mult reduse, se încadrează semaforizarea orașului la trecerile de pietoni, pentru asigurarea unui trafic mai civilizat și mai sigur pentru pietoni. La aceeași categorie de nepăsare și indiferență se înscrie și neonorarea cu fondurile necesare a proiectului pentru reabilitarea Casei de Cultură, a cărei stare de degradare accentuată o face nefuncțională de trei ani de zile. Aceste neîmpliniri depășesc aria de competență a administrației locale, factorul politic contribuind la aceste insuccese. Toate aceste importante realizări au fost posibile printr-un bun management al primarului Zeno Țipțer, prin eforturile și profesionalismul întregului colectiv al primăriei, care au rezonat la inițiativele primarului, reușind să utilizeze cu eficiență fondurile bugetare proprii, cele guvernamentale și europene ce se însumează la peste 15 milioane de euro.

Ce urmează? Continuarea modernizării urbanistice, atragerea unor investitori și agenți economici, în vederea creșterii numărului locurilor de muncă, îmbunătățirea măsurilor de protecție socială și, nu în ultimul rând, crearea unor instituții de cultură pentru satisfacerea nevoilor spirituale ale cetățenilor.