Una din realizările emblematice ale lui Iuliu Maniu în perioada când s-a aflat la guvernare este direct legată de profilul său profund democratic. Pentru prima dată în istoria României femeile au putut vota datorită unei legi promovate de Guvernul Maniu în 1929.

Iată că în plină campanie electorală pentru alegerile locale, o scurtă incursiune în istoria statului român este necesară pentru recuperarea memoriei acţiunilor unui mare bărbat de stat. Un democrat pur sânge, apărător al libertăţilor fundamentale şi adversar total al oricărui tip de totalitarism, Iuliu Maniu a luptat pentru ca româncele să aibă dreptul să voteze, pentru prima dată în istoria României. Prin legea din 3 august 1929, femeile și-au căpătat dreptul de a vota în alegerile locale. Liderul ardelean a încercat mai apoi în 1932 să extindă acest drept și în ceea ce privește alegerile parlamentare, dar nu a reușit datorită faptului că fost forțat să-și dea demisia, se arată într-un material despre Iuliu Maniu, publicat recent de revista Historia. Iuliu Maniu devineastfel un simbol al luptei pentru emanciparea femeii, iar dreptul la vot reprezintă una dintre premisele care au dus în cele din urmă la consfinţirea egalităţii între femei și bărbați.

Satul său natal, Bădăcin, a fost locul de unde au pornit importante decizii pentru țara noastră pentru care noi, azi, se cuvine să fim recunoscători. Chiar dacă Iuliu Maniu nu mai e printre noi, moştenirea sa este prezentă şi modelează societatea românească. Dacă admitem că este viu în amintirea noastră, cum putem lăsa de izbelişte Casa Memorială „Iuliu Maniu”, locul în care Maniu s-a simțit acasă?!

Campania merge mai departe

Reamintim că la data de 15 aprilie, au fost sistate lucrările din cauza datoriilor acumulate. La acel moment suma de plată era 47.000 lei pentru luna martie, însă nu era stabilită valoarea lucrărilor din cele două săptămâni ale lunii aprilie. În urma donațiilor care au intrat în acest răstimp, parohul Cristian Borz a transmis că o mare parte a datoriei pe luna martie va putea fi achitată, dar rămân în continuare de plătit lucrările din luna aprilie.

În aprilie s-a lucrat la fațada casei, acolo unde se află și biroul lui Iuliu Maniu, iar în biroul lui Maniu au fost consolidați pereții. Cuantumul datoriei aferent lunii aprilie este de peste 40.000 lei.

„Vă reamintim și că am solicitat sprijin financiar din partea Consiliului Județean Sălaj, dar în schimb ni s-au cerut noi documente la dosar, care au și fost depuse în cursul săptămânii trecute”, a declarat preotul Borz.

Cei care doresc să susțină financiar acest proiect o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com, deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.