Începând cu data de 15 aprilie șantierul de la casa lui Iuliu Maniu va fi închis din cauza datoriilor acumulate. Firma constructoare s-a arătat dispusă să lucreze, însă cuantumul facturii pe luna martie și a costurilor aferente celor două săptămâni de lucru din luna aprilie se ridică la peste 47.000 lei.

În aceste condiții, echipa campaniei publice a decis, împreună cu parohul Cristian Borz, sistarea lucrărilor până la achitarea sumei restante. În acest sens Cristian Borz a depus şi o cerere la Consiliul Județean Sălaj prin care solicită ajutor financiar din partea acestuia, în vederea achitării datoriei și a continuării lucrărilor. Consiliul Județean, chiar dacă nu este proprietar, poate să prevadă fonduri pentru restaurarea monumentelor istorice.

Situația la zi a lucrărilor

Cel care se ocupă de campania de reabilitare a casei memoriale, preotul Cristian Borz, a oferit şi un bilanţ al lucrărilor efectuate. Astfel, până acuma fost consolidată fundația și în jur de 400 mp de ziduri, reprezentând aproximativ 90% din totalul pereților. „Vorbim, așadar, de lucrări absolut necesare, care asigură stabilitatea casei. Aceste lucrări au fost cele care au generat datoria de peste 47.000 lei. Trebuie menționat faptul că donațiile au tot intrat în acest timp, însă nu la o frecvență și valoare care să susțină costul  real al investiției. În continuare, ar fi nevoie de susținere financiară, pe de-o parte, pentru a acoperi datoriile, pe de altă parte, pentru a începe lucrările la acoperiș. Iarăși trebuie amintit că situația în care se află acoperișul, pune în pericol lucrările care s-au realizat până în acest moment. Interventiile de prima urgenţă nu se pot stopa înainte de finalizare deoarece ar însemna să se distrugă ceea ce s-a realizat până acum şi din acest motiv firma de constructii a continuat lucrările la consolidarea zidurilor chiar şi în condiţiile în care ştia că fondurile au fost epuizate” a explicat Cristian Borz.

Apelăm, în continuare, la cei care văd în această datorie bănească o posibilitate de recunoaștere a eforturilor de până acum de a salva un monument istoric.

Cei care doresc să dea o mână de ajutor salvării Casei Memoriale o pot face donând după posibilităţi în conturile: lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Echipa Campaniei Publice