În curând, campania de strângere de fonduri pentru reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin va împlini doi ani, doi ani care au însemnat un efort susținut din partea donatorilor dornici să se implice în salvarea acestui monument istoric.

 

Până acum, s-au strâns în total 206,423.32 lei, din care: 6,194.30 Euro; 4,674.70 USD; 155.00 GBT; 100.00 CAD; 158,405.51 lei. Cu acești bani au fost realizate lucrări de consolidare a fundației și a pereților casei, după ce la începutul anului 2016 doi pereți s-au prăbușit. Trebuie precizat faptul că intervenția la timp a făcut ca acest imobil să poată fi salvat și să devină astfel singurul exemplu de bune practici în salvarea monumentelor de patrimoniu din Sălaj.

„În 2016 s-au efectuat lucrări de consolidare a pereților prin cămășuire, s-a refăcut structura casei  – așa cum arăta ea în 1947 –  prin demolarea pereților paraziți, refacerea altora, închiderea ușilor sau a geamurilor parazit”, transmite parohul Cristian Borz.
În ceea ce privește acoperișul, reamintim faptul că în luna decembrie, timp de două săptămâni, s-au efectuat lucrări de conservare a acoperișului pe perioada iernii. Campania noastră continuă și în anul 2017, iar următoarea etapă este începerea lucrărilor la acoperiș, pentru că starea avansată de degradare a acestuia pune în pericol lucrările deja realizate.
„Următorul pas este realizarea centurii din beton armat peste pereți și refacerea în totalitate a acoperișului”, mai precizează parohul.
În acest moment, așteptăm ca Primăria Pericei să onoreze promisiunea de a suporta costul facturii de actualizare a proiectului de reabilitare, proiect ce a fost necesar la pregătirea dosarului care a fost depus la Institutul Național al Patrimoniului, în vederea obținerii unei finanțări.

Anul 2016 - un an de progres

Unul dintre cele mai notabile aspecte ale anului 2016 este acela că, în sfârșit, Casa lui Iuliu Maniu are proprietar. La începutul lunii august au fost emise documentele funciare care atestă intarea în proprietatea Episcopiei Greco-Catolice Oradea a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin. În ceea ce privește terenul de sub casă, el este, în continuare, în proprietatea Primăriei Pericei. În luna iunie a fost semnat un Contract de Comodat între Primăria Pericei și Parohia Greco-Catolică Bădăcin, care este reprezentantul legal al imobilului, prin care Primăria dă în folosință gratuită terenul de sub Casa Memorială „Iuliu Maniu”, pe un termen de 49 de ani.
O altă realizare demnă de amintit este împrejmuirea cu gard a Casei și a mormintelor familiei Maniu. Inițiativa a aparținut filialei PNȚCD Cluj, care, printr-o donație, a suportat costul realizării acestui obiectiv.
Nu în ultimul rând, Casa Memorială „Iuliu Maniu” s-a clasat pe locul 10 în lista eligibilă pentru Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice, lucru care ne dă speranțe că s-ar putea obține o finanțare a lucrărilor de restaurare, dacă fondurile Ministerului Culturii, alocate pentru anul 2017 vor permite.
Cei care doresc să contribuie, în continuare, la reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Bădăcin, o pot face donând în conturile: Lei - RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro - RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari - RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

Echipa campaniei publice