Medicul, consilierul judeţean şi managerul unei clinici private din Oradea, Dacian Foncea, l-a atacat dur, luni, într-un comunicat de presă pe şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bihor, Ionuţ Gheorghe. Foncea spune că "prin împărţirea ilegală şi abuzivă a banilor", CJAS Bihor "fură dreptul copiilor şi părinţilor la sănătate". Reprezentanţii CJAS Bihor răspund acuzaţiilor formulate, anunţând că îl vor da pe medic în judecată pentru defăimare.

"Conducerea CAS Bihor îşi bate joc de banul public şi fură dreptul pacienţilor la sănătate! Pentru cât timp, voi hotărâţi!", aşa începe un comunicat remis presei orădene şi semnat de Gheorghe Dacian Foncea. Acesta afirmă că sănătatea orădenilor "este dijmuită de o şleahtă de ignoranţi, aciuaţi în fruntea CAS Bihor" şi că oamenii trebuie să aibă demnitatea de a-şi recupera şi apăra drepturile care le sunt furate. Şirul acuzaţiilor contină cu un portret deloc măgulitor făcut directorului CJAS Bihor Ionuţ Gheorghe despre care spune că ocupă un post care i-a fost dat de partid ca "ajutor social": "un stomatolog pensionabil care nu a avut niciodată nimic în comun cu buna funcţionare şi gestionare a sănătăţii bihorene, dar care prin sacrificarea interesului public, a ajuns mare director, stăpânul banilor publici din sănătate". Foncea mai punctează că "faptele săvârşite care pot fi reţinute în responsabilitatea acestui director sunt deja urmărite penal". Despre directoarea economică Luciana Dorca, Foncea spune că "nu a putut face faţă concursului pentru ocuparea postului de contabil la Poliţia Comunitară, concurs la care nu a putut obţine nici măcar nota 4, cu puţin înainte de a primi această actuală demnitate publică de director la CAS Bihor, prin care asigură gestionarea unei sume anuale de mai bine de 100 de milioane de euro".

"Nu ne lasă să îngrijim mai ieftin pacienţii"

Cauza care pare să-l fi determinat pe Dacian Foncea să trimită comunicatul presei este legată de o decizie a CJAS Bihor.

"Din voinţa de a fi lângă pacienţi, am făcut un efort extrem de riscant pentru un furnizor de servicii medicale în aceste vremuri, un demers, din păcate cu mult peste capacitatea de înţelegere a conducerii CAS Bihor, ca să sprijin drepturile pacienţilor la un act medical cât mai accesibil în spitalizare de zi, şi anume: am ofertat către CAS Bihor prin procedura legală de la contractare, spre realizare către pacienţi de servicii medicale spitaliceşti de spitalizare de zi cu 40% mai ieftine faţă de cât este tariful maximal acceptat la contractare în legislaţie sau, mai exact, un tarif cu 40% mai scăzut decât cel oferit de oricare alt furnizor agreat de conducerea CAS Bihor. Aşa cum mă aşteptam, nu şi-a dat seama după 2 ore şi jumătate de discuţii că eu nu am promovat această ofertă cu scopul de a-i pune pe ei la încercare, ci am susţinut aceste tarife unitare pentru spitalizarea de zi ca să îngrijim cu 40% mai mulţi pacienţi în spitalizarea de zi; de ce? e simplu: populaţia este tot mai săracă şi mai bolnavă; dramatic este, că CAS Bihor, instituţia primordială care trebuie să susţină grija pentru sănătatea oamenilor, fiind finanţatorul sistemului de îngrijire a sănătăţii, fură dreptul pacienţilor la sănătate; cum? Nu au acceptat tariful redus cu 40% pentru anumite servicii medicale de spitalizare de zi în specialităţile cardiologie, medicină internă şi pneumologie, cumpărând pentru asiguraţi de la alţi furnizori, servicii similare cu 40% mai scumpe", explică medicul orădean.

Spre finalul comunicatului, Foncea îi sfătuieşte pe orădeni: "atunci când mergeţi la spital cu copiii, cu părinţii sau cu bunicii voştri şi nu sunt bani pentru actul medical de care aveţi nevoie, să ştiţi cel puţin două lucruri. Conducerea CAS Bihor nu luptă să atragă de la CNAS bani suficienţi, în sume justificate din punct de vedere al necesarului cererii de servicii medicale ale pacienţilor din judeţul Bihor, mulţumindu-se strict cu ceea ce se primeşte cutumiar de la CNAS; echipa de directori nu insistă pentru a fi repartizate judeţului fonduri conforme cu necesarul pentru pacienţii bihoreni, ca să nu deranjeze directorii generali din Bucureşti şi să nu-şi pericliteze astfel posturile de conducere (...) şi banii absolut insuficienţi, care sunt repartizaţi centralizat şi istoric către judeţ de la CNAS, sunt contractaţi ilegal şi abuziv de către conducerea CAS Bihor".

Dacian Foncea susţine că are dovezi în sprijinul afirmaţiilor pe care le face şi că stă la dispoziţia autorităţilor, încheind că "CAS Bihor nu mai trebuie lăsată să fure aceste drepturi legiferate ale pacientului asigurat".       

 

"Încearcă să dirijeze fondurile CAS spre un singur furnizor privat!"

La câteva ore după comunicatul emis de Dacian Foncea a venit şi un răspuns din parte CJAS Bihor. În prima parte a acestuia, sunt prezentate CV-urile şi competenţele celor acuzaţi, din care reiese că Ionut Gheorghe are experienţă în sistemul sanitar "iar activitatea sa curentă este monitorizată de CNAS prin evaluări trimestriale, semestriale şi anuale conform Ordinului 15/2008", şi că Luciana Dorca "a participat la un examen organizat de Poliția Comunitară în anul 2009, examen care a fost suspendat în timpul desfășurării, fără să se admită sau să se respingă cineva" şi că "nu a făcut niciodată parte din vreo structură de partid, postul fiind ocupat prin concurs desfășurat în cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici".

În acelaşi răspuns se mai afirmă că "nicio persoană din conducerea CAS Bihor nu este urmărită penal" şi că "bugetele de contractare cu furnizorii de servicii medicale sunt repartizate caselor judeţene de asigurări de sănătate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în baza unor criterii bine determinate: populație, furnizori, unități sanitare cu paturi, număr medici, cazuistică şi sunt excluse orice practici de tip "cine atrage cele mai multe fonduri". Casa de Asigurări de Sănătate Bihor repartizează fondurile alocate de CNAS, celor peste o mie de furnizori, având în vedere legislația în vigoare, precum şi politica de contractare avizată de Consiliul de Administrație al CAS Bihor. Se urmărește accesul la o paletă cât mai diversificată de servicii medicale la toți asigurații de pe teritoriul judeţului, fără a face calcule de profitabilitate a unor furnizori".

În concluzie, reprezentanţii CAS Bihor susţin că prin comunicatul de presă, Dacian Foncea "încearcă să inducă în eroare opinia publică privind împărţirea banului public în Sănătate, fiind un atac direct şi personal la conducerea CAS Bihor, precum și a întregului Consiliu de Administraţie al CAS Bihor. Este de fapt o încercare mascată de a determina dirijarea unei mari părţi din fonduri unui singur furnizor privat. Nu este prima tentativă de acest fel, încă din anul 2013 conducerea CAS Bihor fiind supusă unor astfel de practici".

Mai mult, în încheierea răspunsului, se afirmă: "conducerea CAS Bihor își rezervă dreptul de a acționa în instanţele de judecată orice încercare de defăimare atât a instituţiei publice, cât și a persoanelor care fac parte din conducerea executivă a CAS Bihor".

Războiul dintre Dacian Foncea şi Ionuţ Gheorghe este vechi, dar şi-a consumat un episod important în 2004, când Clinicii Particulare New Medics, acolo unde Foncea este manager, i-au fost diminuate cu 80% fondurile, după ce acestea fuseseră negociate. Atunci, şefu CJAS Bihor, Ionuţ Gheorghe, susţinea că nu a avut suficienţi bani, Casa având de achitat datorii acumulate în anii anteriori către furnizori.