Noul Ordin al ministrului Sănătăţii care prevede ieftinirea medicamentelor pare a fi adus cu sine un război de gherilă între distribuitorii de medicamente şi instituţiile statului. Aceştia refuză să ieftinească medicamentele pe care spitalele sunt obligate să le ceară la noile preţuri. Ca de obicei, la mijloc cad zecile de mii de suferinzi din spitalele de stat, 800 pe zi, la Municipalul orădean.

Situaţie dramatică la Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea. Conform conducerii economice a unităţii medicale, de la jumătatea lunii, aceasta ar putea rămâne fără medicamentele necesare tratării pacienţilor.

"Ministrul Sănătăţii a dat un ordin prin care a impus preţuri mai reduse unor anumite categorii de medicamente, în general cele scumpe, folosite în programele de tratament ale bolnavilor cronici. De la începutul lunii iulie medicamentele ar fi trebuit cumpărate la preţuri mult mai mici de la firmele care le distribuie. Noi, având încheiate contracte cu aceste firme, am făcut comenzi pentru a ne livra medicamente la noile preţuri. Nu putem plăti, conform legii, preţuri mai mari. Suntem în situaţia în care firmele refuză să facă acest lucru. Ca atare, suntem în imposibilitatea de a asigura toate medicamentele pacienţilor noştri. O parte din medicamente le putem asigura în prezent fără probleme, dar o parte nu le putem asigura, ceea ce are două posibile rezolvări: ori nu-i tratăm corespunzător, ceea ce este foarte neplăcut, sau îi punem în situaţia de a şi le cumpăra din piaţă, ceea ce este incorect faţă de ei. Ca atare, fac un apel, pentru că nu este o problemă doar la Oradea ci la nivel naţional, către conducerea Ministerului Sănătăţii, a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să facă ordine, ori să oblige aceste companii să livreze medicamentele, ele având practic monopol în România, la noile preţuri, ori să caute soluţii pentru a achiziţiona medicamentele pentru bolnavii care se tratează în spitalele noastre", a spus primarul Ilie Bolojan, în cadrul unei conferinţe de presă fulger, desfăşurată ieri la Spitalul Municipal.

80 de tipuri de medicamente lipsă!

După ce a văzut că îi sunt refuzate noile preţuri, conducerea Spitalului Municipal a făcut adrese la instituţiile competente. "Pe baza ordinului ministrului am făcut o formulă de calcul, iar difuzorii noştri au acceptat această formulă de calcul. Firmele ne-au dat însă negaţie, pretextând că "sunt în imposibilitatea fortuită de a livra produsele la preţurile calculate". În prezent, avem undeva la 50% negaţii pe medicamente şi nu doar de la o firmă, ci de la aproape toate. Am pregătit o adresă către Ministerul Sănătăţii, către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bihor şi Direcţia de Sănătate Publică Bihor prin care îi informăm de această situaţie. Există un ordin de ministru, 14/2010, privind situaţiile deosebite din spitale care se raportează către aceste instituţii. Sunt undeva la 80 de tipuri de medicamente care ne vor lipsi. Dacă situaţia nu se remediază, de la mijlocul lunii august s-ar putea să avem probleme", a spus Maria Silaghi, director financiar-contabil la Spitalul Municipal "Dr. Gavril Curteanu" din Oradea.

Conform primaruluil Ilie Bolojan, Spitalul Judeţean nu are încă probleme, dar va avea, pentru că le vor expira contractele cu furnizorii la sfârşitul lunii iulie, fiind în prezent în faza de negociere pentru contracte pe următorii doi ani.

"Acolo vorbim despre tratarea unor pacienţi în situaţii de urgenţă şi nu ne permitem să dureze foarte mult aceste situaţii", a mai spus Ilie Bolojan, care a lăsat să se înţeleagă că ar putea exista o înţelegere la nivel naţional între distribuitorii de medicamente.

"În mod evident, faptul că au nişte contracte semnate, că există un Ordin de ministru, faptul că prin aceste contracte ei îşi asumă că vor livra la preţurile din Ordinul de ministru este clar că firmele sunt în culpă. Problema este că în sistemul de urgenţă în care noi lucrăm nu ai timp să te judeci o jumătate sau un an până vezi care este preţul şi cine are câştig de cauză. Este o situaţie impusă de această abordare a Ministerului, care eu cred că este corectă, ca la medicamentele la care s-a sărit peste cal în România să se reducă preţul. Noi nu putem să le explicăm pacienţilor din spital că din motive de piaţă nu le putem asigura toate medicamentele necesare", a mai spus edilul.

Conform economistului Maria Silaghi, noile preţuri la medicamente ar fi cu 15 şi 20% mai mici, cu precizarea că există şi medicamente care au preţuri mai mari, după noul Ordin al ministrului.