Psihiatri din toată ţara se întâlnesc pentru trei zile la Oradea, în cadrul Conferinţei Naţionale Dedicate Tulburărilor Bipolare şi Suferinţelor Înrudite. Evenimentul este unul complex care abordează atât teme legate de psihiatrie, cât şi de domeniile conexe, într-un demers în care se doreşte facilitarea schimbului de experienţă şi a creativităţii.

Deschiderea lucrărilor a avut loc ieri, la ora 12.00, la Hotelul Continental, în prezenţa a aproximativ 80 de specialişti.   

"Ştim cu toţii că, în ultima vreme, colectivele ştiinţifice promovează ideea unei imagini, a unui construct mental conform căruia repetitivitatea face parte din structura fiinţei noastre. Activitatea rutinieră de zi de zi duce, în final, la o automatizare a gândirii care înseamnă ştanţarea deciziilor noastre terapeutice, în locul creativităţii care ar trebui să caracterizeze orice decizie terapeutică. Acest aspect este foarte important pentru că anulează şi ne îndepărtează de singularitatea cazului clinic. Medicina clasică spunea că "nu există boli, există bolnavi", chiar dacă această consideraţie are un caracter general, este clar că în cadrul bolii fiecare bolnav este altceva. Trebuie, aşadar, să aplicăm generalitatea bolii la singularitatea cazului, cu atât mai mult noi, ca psihiatri. Toate aceste aspecte justifică prezenţa noastră aici", a spus dr. Gavril Cornuţiu, preşedintele şi principalul organizator al conferinţei.

Printre invitaţi s-a aflat şi decanul de vârstă al psihiatriei româneşti, dr. Ştefan Kecskemeti, care a spus că pentru el nu există decât o singură psihiatrie, indiferent de subdomeniile acesteia şi că va încerca să facă o incursiune în timp, în psihoza bipolară, pentru a înţelege de ce nu există nimic nou sub soare în acest domeniu.

 

Psihiatria, sub toate aspectele ei!

A urmat apoi un scurt filmuleţ cu personalităţi ale psihiatriei româneşti care au trecut în nefiinţă, prezentat de academicianul Mircea Lăzărescu, urmat de un scurt moment de reculegere.

"Şcoala românească de psihiatrie este una dintre cele mai dinamice, congresele internaţionale arată o longevitate remarcabilă şi, ca efect al acestei recunoaşteri, un congres internaţional a avut loc de curând la Bucureşti. Aceste lucruri arată felul în care centrele universitare se dezvoltă şi în care se pune la punct transferul de cunoştinţe medicale între centru şi provincie şi între România şi Occident. Iar Oradea şi Timişoara joacă aici un rol extrem de important", a spus dr. Octavian Buda.

Conferinţa a început chiar cu prezentarea lui Octavian Buda, "Discurs şi metodă în istoria psihiatriei", urmată de cea a lui Ştefan Kecskemeti, care a vorbit despre "Istoricul clasic al ideilor de bipolaritate", şi a lui Mircea Lăzărescu - "Bipolaritate şi cultură".

De la ora 15.45 până la 18.45 au mai fost făcute trei prezentări, în cadrul unei sesiuni de comunicări plenare, moderată de profesorii universitari Doina Cozman şi Octavian Buda.

Ziua de astăzi va fi cea mai aglomerată, cu 24 de prezentări pe diferite teme, printre care "Controverse privind înţelegerea patologiei bipolare" - prof. univ. dr. Gavril Cornuţiu, "Relaţia dintre alcoolism şi agresivitate" - Camelia Dindelegan, "Caracterul holistic al depresiei" - asist. univ. dr. Oana Leţ Cornuţiu, "Enurezis - abordare uro-psihiatrică" - prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu şi rezident dr. Adrian Bumbu, "Impactul comorbidităţii asupra depresiei la vârstnici" - dr. Ramona Herişan, "Tulburări psihopatologice în HIV/SIDA", prezentare de dr. Fulvia Ursoiu şi prof. univ. dr. Delia Marina Podea.   

Conferinţa se va încheia sâmbătă, la ora 12.00, după şedinţa de elaborare a statutului pentru Societatea de studiu a tulburărilor bipolare şi suferinţeor înrudite.