În acest sfârşit de săptămână Dental Art Oradea va găzdui o demonstraţie practică de medicină dentară cu o tehnologie revoluţionară. Evenimentul se desfăşoară în cadrul unui curs organizat sub egida Filialei Crişana a Asociaţiei Medicilor Stomatologi (AMSPPR). Cursul se adresează atât medicilor stomatologi, cât şi tehnicienilor dentari, iar locurile sunt limitate.

Cursul „Sistemele CAD/CAM” este susţinut de dr. Bogdan Culic de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca. Despre tehnologia care va fi prezentată la curs ne-a oferit informaţii dr. Panțel Marton Gyorgy, medic coordonator al Clinicii Stomatologice Dental Art Oradea.

„Cursul este axat pe tehnologia CAD/CAM care implică realizarea unor lucrări de tehnică dentară pe baza unor amprente optice, eliminând anumite etape incomode din tratamentul stomatologic. În mod obişnuit, după ce avem un dinte pe care se decide că trebuie reparat şi pe urmă trebuie realizată o coroană de acoperire pe el, se şlefuieşte, iar după şlefuire urmează o etapă pe care cei care au avut de-a face cu ea ştiu că nu este foarte comodă, amprenta. În cadrul acestei tehnologii, aprenta se înregistrează cu un aparat care face acest gen de amprentă, prin intermediul căruia, prin fotografierea succesivă a modelului, se obţine un model virtual, pe urmă se face un proiect de lucrare care - şi aici în parte este eliminată munca tehnicianului - se introduce într-o maşină de frezat, iar dintr-un bloc oarecare de zirconiu, ceramică feldspatică, e-max, se frezează viitorul dinte, care se poate cimenta. Acum, tehnologia cu care vine firma producătoare este aşa gândită ca pacientul să intre, de pildă, la ora 9.00 în cabinet, iar la ora 12.00 să plece cu lucrarea cimentată. Este vorba de câştig de timp, de reducerea etapelor de tratament. Nu este probă. Pacientul nu mai trebuie să revină o dată, de două sau trei ori, pentru treaba asta, ci pur şi simplu în aceeaşi şedinţă se poate cimenta”, explică dr. Panțel.

„Există câteva cabinete care folosesc o tehnologie de genul acesta. (...) Aparatele de ultimă oră, cum este cel cu care va veni firma producătoare la noi mâine, este de ultimă oră”, mai adaugă medicul coordonator. Pentru curs s-au înscris deja 40 de participanţi, lista este încă deschisă, dar numărul este limitat.

Partea teoretică se desfăşoară azi la Centrul Cultural „Lorantffi Zsuzsana”, iar partea practică, la Dental Art, mâine. La prezentarea de sâmbătă se vor parcurge toate etapele, de la partea de workshop, la partea practică pe pacienţi, se vor lua amprente, se va face partea de proiectare a viitoarei lucrări, se va freza şi se va şi cimenta lucrarea.