Ministerul Sănătăţii anunţă că gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat, după ce Federaţia Solidaritatea Sanitară şi-a exprimat nemulţumirile referitoare la acest aspect.

 

„Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de muncă separat şi plătite în baza legislaţiei actuale. Ministerul Sănătăţii a iniţiat şi un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanţe la plata contractelor de munca încheiate cu unităţile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 aşa încât procesul să se desfăşoare fără probleme”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Ministerul anunţă că de comun acord cu reprezentanţii sindicali a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru şi gărzile din unităţile sanitare.

„Ministerul Sanatatii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situaţia actuală nu este normală. Aşadar, odată incluse cererile şi recomandările în forma noua a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afişată în transparenţă decizională”, mai precizează instituţia.

Reacţia Ministerului Sănătăţii vine după ce ieri, Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat că a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor, aceasta fiind o forma de protest după ce nu s-a ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii în privinţa drepturilor doctorilor.

"Federația Solidaritatea Sanitară a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM - urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore”, se arată în comunicatul de presă al federaţiei transmis redacţiei Crişana.