Din prima zi a lunii viitoare cardul de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate. Dacă cetăţenii mai pot folosi pentru consultaţii adeverinţe eliberate de CAS-uri, medicii sunt obligaţi să raporteze on-line fiecare serviciu prestat, în cel mult 72 de ore de la efectuarea lui.

Nici din 1 septembrie cardul de sănătate nu devine obligatoriu pentru pacienţi. Aceştia se pot prezenta la medic şi fără card, iar medicul este obligat să le furnizeze servicii medicale. "Faptul că din prima zi a lunii viitoare cardul de sănătate devine unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani nu înseamnă că cei care vor merge la medic fără card nu vor primi asistenţă medicală. Înseamnă că medicii vor fi obligaţi să raporteze orice servicii medicale prestate, on-line, în sistem, în maxim 72 de ore de la data efectuării", a spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Casei Judeţeane de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bihor, Ionuţ Gheorghe.

Astfel, asiguraţii care nu au primit card pot verifica dacă li s-a emis unul pe site-ul CNAS la page/verificare-asigurat.html sau sunând la CJAS Bihor. Pot beneficia de servicii medicale, chiar dacă încă nu au primit cardul, la fel ca şi cei care, din motive personale sau religioase, refuză utilizarea acestuia. Aceştia din urmă trebuie să depună o cerere în scris la CJAS în care vor menţiona motivele refuzului, urmând să primească o adeverinţă valabilă pentru trei luni. "În judeţul Bihor sunt doar 80-90 de persoane care din motive personale sau religioase au refuzat cardul", a mai spus Ionuţ Gheorghe.

Alte 14.000 de carduri, pe drum

Pentru asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani sau pentru cei care nu au fost asiguraţi şi dobândesc această calitate se generează automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de asigurat. Nu este necesară solicitarea în scris a asiguratului. Aceştia vor primi cardul naţional de sănătate acasă, prin poştă. Procesul de tipărire a cardurilor de sănătate este unul continuu. "În următoarea perioadă vor veni în Bihor alte 14.000 de carduri pentru cei care au împlinit 18 ani sau au dobândit între timp calitatea de asigurat. La CJAS Bihor va fi o persoană desemnată special care se va ocupa doar cu cardurile", a mai spus şeful CJAS Bihor. Conform unui comunicat remis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care nu a prezentat (aşa cum era normal) şi cifre, numărul serviciilor validate cu cardul de sănătate a depăşit, încă din luna mai, numărul serviciilor acordate în vechiul sistem de validare.