Cunosc acest lucru pacienții din toată țara care vin la Spitalul de Recuperare cu diferite afecțiuni, unele foarte grave, cu convingerea că aparatura performantă, apa termală, experiența și profesionalismul medicilor și mâinile tămăduitoare ale kinetoterapeuților pot face minuni. Nu sunt puține cazuri de pacienți care au venit în cărucioare și au plecat pe propriile picioare.

Despre aceste recuperări miraculoase am discutat cu managerul spitalului, dr. Ramona Nicoleta Suciu. Domnia sa ne-a informat despre investițiile realizate în aparatură robotică și medicală, atât prin proiecte cu finanțare europeană, cât mai ales din fonduri proprii. Spitalul se mândrește cu locomatul și performanțele sale (în valoare de 250 mii euro), dispozitiv pentru educarea brațelor (100 mii euro), reoambulator, dispozitiv pentru educarea membrelor la copii (200 mii euro). Investițiile continuă și în acest an. Vor fi achiziționate:  aparate pentru electroterapie verticularizatoare, echipament personal de testare, evaluare și analiză a mersului, echipament de recuperare neuromotorie prin stimulare multisenzorială prin realitate virtuală a membrelor superioare și inferioare, benzi de alergare profesională etc. Suma totală alocată acestor investiții se cifrează la 700 mii lei din fonduri proprii. O atenție deosebită se acordă reabilitării clădirii Secției de copii de la 1 Mai. S-a demarat un proiect de expertiză privind igrasia și rezistența în construcții. Pe baza rezultatelor acestor expertize se vor stabili măsuri de reabilitare a clădirii sau construirea unei noi clădiri. Un alt proiect de reabilitare se va realiza și la adulți prin extinderea spațiului pentru terapie ocupațională, cu o bucătărie și o baie demo, pentru ca bolnavii să învețe să se descurce singuri. De asemenea, spațiile nefolosite vor fi amenajate ca spații de depozitare a diferitelor materiale. Se va reabilita întreaga canalizare prin schimbarea totală a conductelor, paralel cu reabilitarea bazinelor exterior și interior. Grija pentru asigurarea condițiilor de cazare și masă a bolnavilor internați a stat mereu în atenția conducerii spitalului. Camerele dotate cu tot confortul necesar pacienților cu dizabilități dispun și de instalații de climatizare, și în viitorul apropiat și de televizoare. Hrana s-a îmbunătățit considerabil atât calitativ, cât și cantitativ și corespunde celor trei tipuri de dietă.

Încredere şi speranţă

Dacă ansamblul procesului de recuperare medicală a copiilor se desfășoară în parametri normali, nu același lucru îl putem proba cu sistemul de învățământ ce se realizează prin școala ce funcționează pe lângă Secția de Copii de la 1 Mai. Clasele V-VIII nu sunt frecventate de elevii internați, situație ce se perpetuează de ani buni, deși s-au făcut sesizări în acest sens. Existența acestor clase se menține fictiv, doar pe baza unor statistici mincinoase întocmite de cei interesați. Ne miră imobilismul și slaba implicare a ISJ Bihor, care acceptă salarizarea unor cadre didactice fără acoperire prin activitate la catedră. În contrast cu acestea, cele două doamne învățătoare, Opriș Eugenia și Filip Eva, își fac datoria corect și cu pasiune la nivelul claselor I-IV. Concomitent cu serviciile de recuperare medicală, medicii, rezidenții, masteranzii și studenții care efectuează practică în spital sunt preocupați de cercetarea științifică, care să se materializeze prin cunoașterea amănunțită a tuturor afecțiunilor cu care se confruntă și să găsească remediile medicale pentru ameliorarea sau vindecarea lor.

Zilele Medicale

Zilele Medicale Băile Felix se recomandă ca o încununare a cercetării științifice și prezentarea rezultatelor sub genericul „Actualități în recuperarea medicală". Ultima ediţie desfășurată în perioada 28-30 mai 2015 şi-a structurat activitatea științifică în cinci sesiuni de comunicări pentru medici și o sesiune pentru rezidenți, masteranzi și studenți. Toate sesiunile au fost moderate de medici de la Spitalul de Recuperare. Au fost susținute 45 de comunicări științifice de către medici de la spitalul organizator, precum și de la universitățile din: Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș și Iași. Materialele prezentate au fost însoțite de ample dezbateri. Prezenţa la acest for medical a 300 de medici și 200 de kinetoterapeuți, rezidenți, masteranzi și studenți din țară confirmă interesul general de care se bucură Spitalul de Recuperare Felix, ca spital de referință în domeniu, precum și competența și profesionalismul medicilor care lucrează în acest spital. Pentru viitor, conducerea spitalului intenționează să lărgească sfera cercetărilor științifice și în domeniul activității asistenților medicali care lucrează direct cu bolnavii, completând observațiile și concluziile medicilor. Fiecare ediție a Zilelor Medicale Felix se regăsește în volume tipărite cu lucrările prezentate, care devin surse de studiu pentru medici, studenți și metode de lucru în serviciile de recuperare medicală.